Wiosenny bar sałatkowy
Wraz z nadejściem wiosny na naszym stole pojawiają się coraz lżejsze potrawy. Przygotowuję więcej kolorowych sałatek. Najczęściej są to wersje odchudzone, bo pozbawione majonezu - dzięki temu nie są zbite i ciężkie, a pięknie prezentują się na talerzu. Staram się też, żeby były jak najbardziej zielone – ten kolor kojarzy mi się z wiosną i nastraja optymistycznie.
Oto moje propozycje, które można podać zarówno na obiad, jak i na kolację:
Wiosenna sałatka z boczkiem i jajkami
Składniki:
(na 4 porcje)
- opakowanie mieszanki różnych sałat
- 150 g pomidorków koktajlowych
- 50 g wędzonego boczku
- 4 kromki pieczywa tostowego
- 1 podwójny filet z kurczaka
- 6 łyżek oleju
- 1 łyżka musztardy z czerwonym winem
- 3-4 łyżki octu
- sól morska z pieprzem
- suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
- cukier
- pęczek szczypiorku
- 8 jajek
Jajka ugotować na twardo i pokroić w ćwiartki.
Sałaty opłukać i osuszyć. Pomidorki koktajlowe umyć i każdy przekroić na pół.
Wędzony boczek pokroić w paseczki i wysmażyć na rozgrzanej patelni. Wyjąć na papierowy ręcznik, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Chleb tostowy pokroić w kosteczki ok. 2 cm wielkości. Do tłuszczu wysmażonego z boczku wlać 1 łyżkę oleju i usmażyć grzanki.
Każdy filet z kurczaka przeciąć wzdłuż na 2 cienkie płaty. Oprószyć solą morską z pieprzem i suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią. Usmażyć na 1 łyżce oleju na patelni grillowej.
reklama
Ostudzić i pokroić w paseczki.
Przygotować sos: musztardę wymieszać z octem. Doprawić do smaku solą, pieprzem, oraz cukrem. Ostrożnie wlać resztę oleju. Szczypiorek pokroić i dodać do marynaty.
W misce wymieszać sałatę, pomidorki, podsmażony boczek oraz grzanki. Polać przygotowanym sosem i wymieszać. Porcje sałatki rozłożyć na talerze, na każdej ułożyć pokrojone mięso i ćwiartki jajek.
Sałatka z makaronem
Składniki:
(na 4 porcje):
- 200 g makaronu duże świdry
- 3 pomidory
- 2 papryki (żółta i czerwona)
- 100 g ogórka
- 2 dymki
- 200 g szynki drobiowej lub konserwowej
- sałata lodowa
- rzeżucha do posypania
- 2 jajka ugotowane na twardo
sos:
- 200 g naturalnego serka homogenizowanego (u mnie bieluch)
- 50 ml ostudzonego bulionu
- 1 łyżeczka musztardy (dijon)
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz
Makaron ugotować al dente, ostudzić.
Serek homogenizowany odcedzić, wymieszać z bulionem, musztardą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Sos wymieszać z zimnym makaronem i odstawić na około 1 godzinę.
Pomidory, papryki, dymki, ogórka umyć i pokroić w niedużą kostkę. Wędlinę także pokroić w kostkę.
Tak przygotowane składniki wymieszać z makaronem, doprawić do smaku i przełożyć do miski lub na talerze wyłożone kilkoma liśćmi sałaty lodowej.
Udekorować rzeżuchą i jajkami pokrojonymi na ćwiartki.
Przepis z magazynu "Sól i pieprz" nr 6/2009, podałam z moimi zmianami.
reklama
Brokuły z pomidorami
Składniki (na 4-6 porcji):
- 1 brokuł
- 2 pomidory malinowe
- 1 puszka kukurydzy
- szczypiorek
sos:
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sok z cytryny
- sól
Brokuła opłukać, podzielić na różyczki, włożyć do osolonego wrzątku i gotować bez przykrycia przez około 10 minut. Odcedzić i ostudzić.
Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki. Pokroić na cząstki.
reklama
Kukurydzę osączyć z zalewy.
Przygotować sos:
czosnek drobno posiekać, rozetrzeć z solą, dodać oliwę i sok z cytryny, dokładnie wymieszać.
Warzywa połączyć, polać przygotowanym sosem i delikatnie wymieszać.
Edyta Rosner
www. przystole.blox.pl