Rogaliki – wypieki pozytywnie zakręcone

Ostatnie zmiany: 28 czerwca 2019
Rogaliki –  wypieki pozytywnie zakręcone

Rogaliki kojarzą mi się z dzieciństwem. Często na śniadanie mama dawała mi maślanego rogala,  posmarowanego masłem i miodem. Ależ to było pyszne! Teraz takie śniadanie sama serwuję mojemu synkowi. Czasem jednak zamiast rogala kupionego w sklepie wolę podać mu rogalika z nutellą lub marmoladą, które sama piekę. Nietrudno się chyba domyślić, że synek takie śniadania uwielbia.

Rogaliki piekę przeważnie z ciasta drożdżowego, które - jak wiadomo - wymaga sporo pracy i czasu na wyrastanie. Dlatego zawsze, na wszelki wypadek, mam w zamrażalniku ciasto francuskie, z którego mogę szybko przygotować rogaliki z czekoladą, czyli minimum składników, mało pracy, a szybki efekt i pyszny smak.

Drożdżowe rogaliki z nutellą

reklama

Składniki:

- 4 szklanki mąki
- 1 szklanka mleka
- 3 jajka
- 6 łyżek cukru
- 3/4 szklanki oleju (można być mniej)
- 50 g drożdży
-  aromat waniliowy
- mały słoiczek nutelli (200 g)

Drożdże rozetrzeć z trzema łyżkami cukru, dodać szklankę letniego mleka i dwie łyżki mąki, wymieszać. Do garnka lub miski wsypać mąkę, na środku zrobić dołek, wlać rozrobione drożdże, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Następnie dodać resztę cukru, kilka kropli aromatu waniliowego i roztrzepane jajka (zostawić ok. 1 łyżki do posmarowania rogalików) oraz olej. Wyrobić ciasto i ponownie zostawić do wyrośnięcia pod przykryciem (jeśli ciasto będzie zbyt lepiące, można dosypać więcej mąki).

Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wykładać ciasto porcjami na stolnicę i rozwałkowywać na okrągłe placki i grubości 0,5 cm. pokroić na trójkąty, na każdy nałożyć po łyżeczce nutelli i zwijać w rogaliki. Ułożyć je na blasze i jeszcze na chwilę przykryć i zostawić do wyrośnięcia. Każdy posmarować odłożonym roztrzepanym jajkiem, można posypać grubym cukrem.

Wstawić do nagrzanego do 200C piekarnika i piec 15-20 minut aż rogaliki się zarumienią.

Słodkie rogaliki drożdżowe

Składniki:

- 50 dag mąki pszennej
- 4 dag drożdży
- 1 szklanka letniego mleka
- 2 łyżki cukru
- 5 dag rozpuszczonego masła
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 żółtko
- 1 jajko
- 1/2 słoiczka marmolady lub dowolnego dżemu
- gruby cukier do posypania

Drożdże i cukier wymieszać z letnim mlekiem, wlać do mąki, lekko przemieszać i zostawić na chwilę pod przykryciem, żeby zaczyn zaczął pracować. Następnie dodać masło, cukier waniliowy i żółtko. Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia przykryte ściereczką.

Podzielić ciasto na dwie części, każdą rozwałkować na okrągły placek o grubości 1/2 cm. Każdy podzielić na 8 części tak, by powstały trójkąty (tak jak kroi się tort). Na każdym trójkącie położyć 1 łyżeczkę marmolady przy szerszym końcu, zwinąć rogaliki, ułożyć na natłuszczonej blasze w sporych odstępach i odstawić w ciepłe miejsce.

Kiedy rogaliki wyrosną, posmarować je roztrzepanym jajkiem, posypać cukrem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20-25 minut w 200ºC.

reklama

Drożdżowe rogaliki z orzechami

Składniki (na 24 rogaliki)

na ciasto:
- 600 g mąki pszennej
- 240 g masła
- 2 żółtka
- 4 łyżeczki cukru pudru
- 40 g drożdży
- 1 szklanka mleka
- szczypta soli

na nadzienie:
- 300 g drobno posiekanych orzechów włoskich
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 szklanki cukru kryształu
- 1 szklanka bułki tartej
- 1 łyżka płynnego miodu
- 2 łyżki rumu

do posmarowania:
- 1-2 jajka

Drożdże rozetrzeć z letnim mlekiem i cukrem, przykryć i odstawić na około 10 minut, żeby drożdże zaczęły pracować.

Mąkę posiekać z masłem. Uformować kopiec, na środku zrobić dołek, wlać żółtka i zaczyn, wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto. Przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

W tym czasie przygotować nadzienie. Wodę zagotować z cukrem. Gdy nieco przestygnie, dodać najpierw miód, wymieszać, a potem dodać resztę składników i starannie wymieszać.

Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrobić i podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować na koło o średnicy około 35 cm i podzielić na 12 trójkątów. Rozsmarować nadzienie i zwinąć w rogaliki. Ułożyć na wyłożonych papierem blachach. Odstawić jeszcze na chwilę pod przykryciem aż podrosną. Przed pieczeniem każdy posmarować roztrzepanym jajkiem.

Piec przez około 25 minut w temperaturze 180 st.C.

Francuskie rogaliki z czekoladą

reklama

Składniki (na 24 rogaliki):

- gotowe ciasto francuskie (u mnie 420 g)
- 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady
- jajko do posmarowania

Ciasto (wcześniej rozmrożone) pokroić na 12 kwadratów, następnie każdy z nich po przekątnej przekroić na 2 trójkąty. Na dłuższym boku każdego trójkąta ułożyć kostkę czekolady i zwinąć w rogalik.
Rogaliki ułożyć na blasze, posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. Piec przez około 17 minut, do zrumienienia.

Edyta Rosner, www.przystole.blox.pl

Czy ta strona może się przydać komuś z Twoich znajomych? Poleć ją: