Kwiatuszkowe ciasteczka – w oczekiwaniu na wiosnę
Tegoroczna zima dała nam się we znaki głównie z powodów siarczystych mrozów. Nie, żebym miała coś przeciwko zimie, co to, to nie. Bardzo lubię zasypany białym puchem krajobraz i mróz szczypiący w nos i policzki, ale tylko wtedy, gdy nie trwa to zbyt długo. Kiedy już się na tę biel napatrzę, zaczynam z utęsknieniem czekać na ocieplenie i wiosnę.
Teraz też już czekam na odwilż - aby poczuć choćby leciutki powiew wiosny, przygotowuję ciasteczka w kształcie kwiatków.
Ciasteczka wiosenne
reklama
Składniki (na około 35 ciasteczek):
- 250 g masła lub margaryny
- skórka starta z 2 cytryn
- 100 g cukru pudru
- 1 roztrzepane jajko
- 1 łyżka soku z cytryny
- 335 g mąki pszennej
Masło lub margarynę posiekać nożem z mąką, dodać pozostałe składniki i zagnieść jednolite ciasto. Owinąć folią i włożyć do lodówki na około 30 minut.
Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość ok. 3-4 mm i foremkami wycinać ciasteczka. Układać na blasze w niedużych odstępach.
Piec przez około 5 minut w temperaturze 190 st.C (ciasteczka są jasne, nie rumienią się). Studzić na kratce.
Kwiatuszki z ajerkoniakiem
reklama
Składniki
na ciasteczka:
- 400 g mąki pszennej
- 270 g masła
- 130 g cukru pudru
- 1 żółtko
- cukier waniliowy
- szczypta soli
na nadzienie:
- 120 g cukru pudru
- 3-4 łyżki ajerkoniaku
Na stolnicę przesiać mąkę, dodać pokrojone masło, posiekać nożem. Dodać pozostałe składniki i zagnieść gładkie ciasto. Owinąć je w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm i wycinać kwiatuszki. W połowie ciasteczek wyciąć kółeczka (używając na przykład kieliszka).
Ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w nagrzanym do 160 st.C piekarniku przez 10-15 minut na złoty kolor. Wyjąć i ostudzić.
Składniki na nadzienie utrzeć w garnuszku. Nadzienie wyłożyć na całe ciastka, przykryć ciastkami z dziurką, lekko przycisnąć. Zostawić na chwilę, aż krem lekko zastygnie.
Kakaowe kwiatuszki z lukrem
reklama
Składniki (na około 25 ciastek):
- 2 szklanki mąki pszennej
- 5 czubatych łyżek miękkiego masła (ok. 80 g)
- 1 jajko
- 6 łyżek cukru pudru
- 1 łyżka mleka
- 2-3 łyżki ciemnego kakao
- 1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej
lukier i dekoracja:
- 3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 2/3 szklanki cukru pudru
- niecała tabliczka mlecznej czekolady
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać jajko, mleko oraz skórkę pomarańczową. Wsypać mąkę wymieszaną z kakao. Szybko zagnieść gładkie ciasto. Uformować z niego kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na grubość ok. 4 mm. Foremką wyciąć ciasteczka, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w 180 st.C przez około 12 minut. Studzić na kratce.
Przygotować lukier: w garnuszku łyżką utrzeć dokładnie cukier z sokiem cytrynowym, udekorować ciasteczka.
Czekoladę połamać na kawałki, stopić w kąpieli wodnej i lekko przestudzić i polać polukrowane kwiatuszki. Odstawić do zastygnięcia.
Edyta Rosner, www. przystole.blox.pl