Pasta, czyli z czym do chleba
Jeśli znudzą Wam się tradycyjne kanapki, możecie przygotować pastę do smarowania pieczywa. Jest to świetny sposób na urozmaicenie śniadania czy kolacji. Czasem wystarczy po prostu otworzyć lodówkę i sprawdzić co w niej jest, a potem tylko połączyć znalezione produkty - wszak do przygotowania pasty nie są potrzebne żadne wyszukane składniki. Dzięki temu zawsze otrzymamy inny, nowy smak i mamy szerokie pole do popisu.
Można przygotowywać pasty na słodko, na kwaśno, z mięsem, czy wegetariańskie – każdy na pewno znajdzie coś odpowiedniego dla siebie. Jeśli jednak wolelibyście skorzystać z konkretnych przepisów, przeczytajcie moje propozycje:
Pasta z wędliny
Składniki (dla 4 osób):
- 200 g grubej kiełbasy (u mnie żywiecka)
- 100 g twardego sera żółtego
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 1 mała cebula
- 100 g serka topionego (złoty ementaler)
- 2 łyżki miękkiego masła
- 1 łyżka musztardy
- sól i pieprz do smaku
Masło utrzeć z serkiem topionym, resztę składników przepuścić przez maszynkę do mielenia (lub zmielić w blenderze), dodać do masła z serkiem i dobrze wymieszać. Doprawić do smaku. Smarować pieczywo.
Pasta z pieczeni
Składniki:
reklama
- 200 g chudej pieczeni (zastąpiłam usmażonym filetem z kurczaka)
- 70 g sera żółtego (edamskiego)
- kawałek ugotowanego selera
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki posiekanej zieleniny (szczypiorek, koperek, bazylia, natka pietruszki)
- ząbek czosnku
- sól i pieprz
Mięso i seler zemleć, ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, czosnek drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę. Wszystko wymieszać z majonezem i zieleniną, doprawić do smaku. Przed podaniem pastę można schłodzić w lodówce.
Pasta serowo-jajeczna
Składniki:
- 3 jajka ugotowane na twardo
- kostka (250 g) białego półtłustego sera
- pęczek świeżego koperku
- majonez
- sól i pieprz
Ser rozgnieść widelcem w misce, jajka zetrzeć na tarce o dużych oczkach, koperek posiekać. Dodać majonez, przyprawić solą i pieprzem. Wszystko razem dokładnie wymieszać, smarować pieczywo.
Pasta z tuńczykiem
reklama
Składniki:
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 1 mała cebula
- 2 jajka na twardo
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka majonez
- sól i pieprz
- ogórek
Tuńczyka osączyć z zalewy i przełożyć do miseczki. Jajka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę drobno posiekać. Wszystkie składniki dodać do tuńczyka, dodać majonez, dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Pastą smarować kromki chleba, dekorując każdą plasterkami ogórka.
Pasta ziołowa
Składniki:
- 100 g pestek dyni
- 200 g twarożku
- 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii
- 1 łyżeczka majonezu
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
reklama
- pieprz i sól czosnkowa
Pestki dyni zmiksować z twarożkiem, dodać pozostałe składniki i wymieszać na pastę. Doprawić do smaku solą czosnkową i pieprzem.
Tak przygotowaną pastą smarować pieczywo.
Edyta Rosner, www.przystole.blox.pl