W roli głównej - pistacje
Chińczycy nazywają pistację „orzechem szczęścia”. Orzechy pistacjowe, zwane też „zielonym migdałem”. Drzewo pistacjowe jest najstarszym kwitnącym drzewem orzechowym na ziemi, a i jednym z dwóch rodzajów orzechów, o których wspomina się w Biblii.
Pistacje bowiem do jednych z najbardziej odżywczych gatunków orzechów. Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że 1 pistacja zawiera tylko 3 kalorie! Porcja składająca się z 30 orzechów pistacjowych stanowi zdrową i smaczną przekąskę, która nie tylko zaspokoi głód, ale również dostarczy organizmowi niezbędne witaminy i minerały.
Pistacje są doskonałym źródłem miedzi i manganu, zawierają też sporo fosforu, oraz znaczne ilości potasu i magnezu. Bardzo ciekawe jest też to, że pistacje należą do orzechów, które zawierają najwięcej błonnika. Każda porcja orzeszków pistacjowych dostarcza 3 gramy błonnika pokarmowego (około 12% wskazanego dziennego spożycia), czyli więcej niż 28 gramów orzechów włoskich i prawie tyle samo co porcja płatków owsianych.
Okazuje się też, że pistacje doczekały się swojego święta – 26 lutego obchodzony jest bowiem Międzynarodowy Dzień Pistacji.
reklama
Jeśli i macie ochotę przyłączyć się do obchodów i zjeść tego dnia coś pistacjowego, mam dla Was trzy pyszne propozycje:
Krążki sezamowo-pistacjowe
Składniki (na około 50 sztuk):
- 100 g białej czekolady
- 200 g miękkiego masła
- 70 g cukru pudru
- 2-3 łyżki likieru pomarańczowego
- 75 g mąki ziemniaczanej
- 125 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
dekoracja:
- 3 łyżki ziaren sezamu
- 4 łyżki posiekanych migdałów
- 4 łyżki posiekanych pistacji (migdały i pistacje starłam w maszynce do jarzyn o dużych oczkach)
- biała czekolada do polania
Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kuchence mikrofalowej lub w gorącej kąpieli wodnej. Masło z cukrem utrzeć na puszystą masę. Do masy dodać likier pomarańczowy oraz ostudzoną czekoladę, wymieszać. Przesiać obie mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia i zmiksować na gładką masę.
Ciasto przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego z okrągłym otworem o średnicy 1 cm i na blachy wyłożone papierem do pieczenia wyciskać z niego niewielkie okręgi zostawiając między nimi spore odstępy.
Każde ciasteczko posypać zmieszanymi migdałami, pistacjami i sezamem.
Ciastka piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C (z termoobiegiem 160 st.C) przez 7-9 minut. Po wyjęciu z piekarnika odczekać chwilę, aż ciastka zastygną (po upieczeniu ciastka są miękkie z góry). Zdjąć z blachy i wystudzić. Zimne udekorować stopioną w kąpieli wodnej białą czekoladą.
Przepis z gazety Dobre Rady wyd. specjalne nr 3/2008 "Słodkie Boże Narodzenie"
Eklerki z kremem pistacjowo-śmietankowym
Składniki (na 10-14 eklerków)
ciasto:
reklama
- 250 ml wody
- 60 g masła
- szczypta soli
- łyżeczka soku z cytryny
- 200 g mąki pszennej
- 4 jajka
nadzienie:
- 400 ml słodkiej śmietanki 30%
- 1 opakowanie fixu do śmietany
- 60 g cukru pudru
- 100 g niesolonych, niezbyt drobno posiekanych pistacji
lukier:
- 60 g cukru pudru
- sok z cytryny
Wodę zagotować z masłem, solą i sokiem cytrynowym. Dodać naraz całą przesianą mąkę i mieszać drewnianą łyżką aż do uzyskania gładkiej masy. Ciasto powinno odrywać się od ścianek garnka, pozostawiając białawy nalot. Przełożyć ciasto do miski, lekko przestudzić i do jeszcze mocno ciepłego dodać jedno jajko i natychmiast zagnieść. Dodawać kolejne jajka, przy czym każde wbijać dopiero po dokładnym połączeniu ciasta z poprzednim. Po wyrobieniu ciasto powinno być elastyczne i lśniące.
Gotowe ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy o końcówce w kształcie dużej gwiazdki i wyciskać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę 10-14 pasków ciasta o długości około 8 cm.
Blachę wstawić na drugą od dołu półkę piekarnika nagrzanego do 220 st.C. Na dolną półkę wstawić płaskie żaroodporne naczynie z filiżanką wody - parująca woda sprawi, że ciasto ładniej wyrośnie. Piekarnika nie otwierać przez pierwsze 10 minut pieczenia, by ciasto nie opadło.
Jeszcze ciepłe eklerki rozciąć wzdłuż na pół i zostawić do wystygnięcia.
Śmietanę ubić na sztywno z fixem i cukrem pudrem. Odłożyć odrobinę pistacji do dekoracji, resztę wymieszać ze śmietaną. Śmietanę przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć na dolne połówki eklerków - ja nakładałam masę łyżką. Nakryć górnymi częściami.
Lukier utrzeć z cukru pudru i takiej ilości soku z cytryny by powstał dość gęsty lukier i posmarować nim eklerki. Od razu posypać odłożonymi pistacjami i odstawić do zastygnięcia.
Drożdżowe ślimaczki z marcepanem i rodzynkami
Składniki (na około 15 bułeczek)
ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 50 g świeżych drożdży
- 40 g cukru pudru
- szczypta soli
- 250 ml letniego mleka
- 100 g rozpuszczonego masła
- 2 jajka
nadzienie:
- 50 g rozpuszczonego masła
- 100 g masy marcepanowej
- 1 jajko
- 1 łyżka ciepłego mleka
- szczypta cynamonu
- 50 g brązowego cukru
- 100 g rodzynek
- 100 g posiekanych migdałów
- 1 żółtko do posmarowania
- 1 łyżka wody
do dekoracji:
- 80 g cukru pudru
- 3-4 łyżki soku z cytryny
- 20 g posiekanych niesolonych pistacji
Wsypać do miski mąkę, na środku zrobić dołek i wkruszyć do niego drożdże. Posypać je łyżeczką cukru i wlać trochę letniego mleka. Rozetrzeć palcami drożdże z mlekiem i cukrem, miskę przykryć i odstawić na chwilę w ciepłe miejsce żeby zaczyn "ruszył".
Następnie dodać sól, pozostały cukier, rozkłócone jajka, wlać masło i letnie mleko. Wyrobić gładkie ciasto (w razie potrzeby dosypać około 50 g mąki). Przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aż ciasto mniej więcej podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na prostokąt o wymiarach 40x50 cm. Posmarować płynnym masłem.
reklama
Przygotować nadzienie: marcepan pokroić na kawałki, utrzeć z jajkiem i mlekiem na kremową masę i równomiernie rozsmarować na cieście. Cynamon wymieszać z cukrem i posypać krem. Sam wierzch posypać rodzynkami i posiekanymi migdałami.
Zagiąć do środka krótsze krawędzie ciasta o szerokości ok. 2 cm i zaczynając od jednego z dłuższych boków, całość zwinąć w rulon.
Roladę pokroić w plasterki grubości 2-3 cm i przenieść je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Odstawić do wyrośnięcia.
Żółtko roztrzepać widelcem z łyżką zimnej wody i opędzlować równomiernie wyrośnięte ślimaczki. Wstawić do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piec przez 25-30 minut.
Zimne bułeczki polać lukrem przygotowanym z cukru pudru utartego z sokiem z cytryny. Natychmiast posypać siekanymi pistacjami i zostawić do zastygnięcia.
Przepis pochodzi z gazetki "Ciasta i desery" nr 2/2009.
Edyta Rosner, www.przystole.blox.pl