Słodkie Walentynki

Ostatnie zmiany: 28 czerwca 2019
Słodkie Walentynki

Czy Wam też Walentynki kojarzą się ze słodyczami? Według tradycji w ten dzień należy obdarować ukochaną osobę kartką z miłosnym wyznaniem i jakimś drobnym upominkiem, na przykład czymś słodkim.

Jeśli Wasz ukochany jest wyjątkowym łasuchem, który nie zadowoli się kupnymi łakociami, możecie coś upiec samodzielnie. Wierzcie mi, nie musi to być nic bardzo wyszukanego, włożone w wypiek serce i chęć sprawienia przyjemności tej drugiej osobie wystarczą i na pewno zrobią wrażenie. Najlepiej wybrać i upiec to, co zawiera czekoladę, która jest afrodyzjakiem.

Natomiast jeśli nie obchodzicie Walentynek, to możecie po prostu podarować ukochanej osobie taki słodki upominek tak po prostu, bez okazji. Albo zaserwować słodki czekoladowy deser po obiedzie lub kolacji. Taka niespodzianka też na pewno się spodoba.

Brownies z malinami

Składniki:

- 35 g kakao

- 80 ml gorącej wody

- 150 g gorzkiej czekolady, roztopionej

- 150 g masła, roztopionego

- 230 g ciemnego brązowego cukru

- 100 g zmielonych orzechów laskowych

- 4 jajka

- 100 g malin (mogą być mrożone)

Dodatkowo:

reklama

- 1 łyżka kakao, do dekoracji

Kakao wymieszać z gorącą wodą do gładkości. Czekoladę i masło włożyć do metalowej miski i mieszając stopić w gorącej kąpieli wodnej. Do rozrobionego kakao wlać czekoladę z masłem, wsypać cukier, orzechy i dodać żółtka. Zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie połączyć z czekoladowym ciastem, w czasie mieszania dodając maliny.

Blaszkę o boku 19 - 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej czekoladową miksturę. Piec w temperaturze 180?C przez 60 - 70 minut. Przestudzić 15 minut w blaszce, wyjąć na talerz, do góry spodem, zerwać ostrożnie papier. Oprószyć kakao, pokroić na kwadraty.

Orzechowe babeczki z czekoladą

Składniki (na około 20 babeczek):

- 80 g gorzkiej czekolady

- 2 jajka

- 100 g cukru pudru

- szczypta soli

- 150 ml soku z pomarańczy

- 75 ml oleju

- 200 g mąki pszennej

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 100 g zmielonych orzechów laskowych

- cukier puder i skórka z pomarańczy do dekoracji

Czekoladę pokroić niezbyt drobno. Białka jajek oddzielić od żółtek. Żółtka z cukrem i szczyptą soli utrzeć na gęstą, kremową masę. Dalej ucierając powili, dolewać sok z pomarańczy oraz olej. Następnie porcjami dosypywać mąkę z proszkiem do pieczenia i mielone orzechy.

Białka ubić na sztywną pianę i razem z czekoladą ostrożnie wymieszać z ciastem. Obficie nasmarować tłuszczem i wysypać mąką foremki z kominkiem do babek (średnica 6,5 cm). Napełnić je ciastem do 3/4 wysokości.

Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 st.C i piec przez 15-18 minut. Na chwilę zostawić w foremce, potem wyjąć i zostawić do całkowitego ostygnięcia.

Przed podaniem babeczki udekorować cukrem pudrem i skórką startą z pomarańczy.

Babeczki czekoladowo-miętowe

reklama

Składniki (na 24 babeczki):

- 300 g mąki pszennej

- 75 g ciemnego kakao

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

- 1/4 łyżeczki soli

- 165 g miękkiego masła

- 300 g cukru pudru

- 3 duże jajka

- 200 ml mleka

- 1 łyżeczka esencji miętowej (zastąpiłam kroplami miętowymi z apteki)

- 15 sztuk pastylek miętowych w czekoladzie

polewa czekoladowa:

- 180 g gorzkiej czekolady

- 125 g masła

reklama

- 1 łyżeczka esencji miętowej

W dużej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i kakao. W drugiej misce mikserem na wysokich obrotach utrzeć masło z cukrem na gładki krem. Wmiksować kolejno jajka, zmniejszyć obroty i stopniowo dodawać przygotowaną wcześniej mieszankę z mąką, na przemian z mlekiem i esencją miętową. Na koniec, łyżką wmieszać pokrojone pastylki miętowe.

Ciastem napełnić formę do pieczenia muffinek wyłożoną papilotkami. Ciasto nakładać do 2/3 wysokości zagłębień.

Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec przez 20-25 minut. Po upieczeniu babeczki zostawić na około 10 minut w formie, a potem delikatnie wyjąć i zostawić do ostygnięcia na kratce.

Przygotować polewę:

do metalowej miseczki włożyć masło, połamaną na kawałki czekoladę i esencję miętową. Miseczkę ustawić na garnku z wrzącą wodą i stopić wszystkie składniki, mieszając na gładką masę. Miseczkę zdjąć i zostawić do ostygnięcia.

Kiedy polewa będzie zimna i nieco zgęstnieje, posmarować nią babeczki. Zostawić do zastygnięcia.

Przepis zaczerpnięty ze "Złotej księgi czekolady" wyd. Olesiejuk.

Edyta Rosner, www.przystole.blox.pl

Czy ta strona może się przydać komuś z Twoich znajomych? Poleć ją: