Najłatwiejsze ciasto z owocami
Jeśli kupię za dużo owoców lub na krzaczkach w naszym ogórku zaczynają dojrzewać porzeczki, szukam sposobu na ich wykorzystanie - nie chcę, by się zmarnowały. Oczywistym rozwiązaniem wydaje się ugotowanie kompotu lub przygotowanie koktajlu owocowego. Często też sięgam po sprawdzony przepis na bajecznie pyszne i proste ciasto z owocami.
Do ciasta można dodać dowolne owoce (może poza bananami, bo z nich jednak najlepsze będzie ciasto bananowe). Ja piekłam je już z porzeczkami, jabłkami, wiśniami, czereśniami i malinami. Co ciekawe, w przypadku tego wypieku nie obowiązuje ścisły przepis - ilość większości składników bowiem za każdym razem inna (dlatego żeby owo ciasto upiec, trzeba posiadać wagę kuchenną).
Składniki:
- 6 jajek
- mąka pszenna (ilość podana niżej)
- cukier puder (ilość podana niżej)
- 3/4 kostki margaryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- dowolne owoce, w dowolnej ilości (jednak nie za dużo)
Jajka (w skorupkach) zważyć. Tyle, ile ważyły jajka - odważyć mąki i tyle samo cukru.
Margarynę rozetrzeć mikserem, wciąż ucierając wsypywać cukier, potem dodawać po jednym jajku, na końcu wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
reklama
Kiedy ciasto będzie gładkie i dobrze wyrobione, należy wsypać owoce (jeśli są większe, np. jabłka, to pokroić je w kostkę) i dokładnie wymieszać łyżką, najlepiej drewnianą. Ciasto wyłożyć do prostokątnej blachy, wstawić do na grzanego piekarnika i piec w 180ºC przez ok. 50 minut.
Edyta Rosner
www.przystole.blox.pl