Przekąska na zdrowie, czyli zbożowe batoniki
Do pracy, oprócz drugiego śniadania, warto zabrać ze sobą też jakąś drobną przekąskę. Najlepiej i najzdrowiej byłoby, gdyby był to owoc, ale przecież każdy z nas ma czasem ochotę na coś słodkiego, prawda?
Może więc połączyć dwa w jednym i zrobić pyszne, słodkie i zdrowe batoniki zbożowe? Taka przekąska będzie doskonałym źródłem energii, błonnika i witamin.
Batoniki z ziarnami i miodem
reklama
Składniki (na 10-12 porcji):
- 2 szklanki płatków owsianych zwykłych
- 1/2 szklanki pestek słonecznika
- 1/2 szklanki pestek dyni
- 1/3 szklanki ziaren sezamu
- 1/4 szklanki suszonej żurawiny
- 1/4 szklanki rodzynek
- 1 łyżka masła
- 1/2 szklanki płynnego miodu
Płatki owsiane zrumienić na suchej patelni. Pestki słonecznika, dyni i sezamu również uprażyć na patelni, a następnie wymieszać z płatkami, żurawiną, rodzynkami i rozpuszczonym masłem. Przełożyć do rondla z podgrzanym miodem i dokładnie wymieszać.
Prostokątną płaską formę (o wymiarach ok. 20x28 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na niej przygotowaną masę tak, by miała grubość około 2 cm. Wyrównać wierzch i kiedy jeszcze będzie ciepła pokroić na porcje (kiedy wystygnie będzie zbyt twarda).
Przepis zaczerpnięty z miesięcznika "Moje Gotowanie" nr 10/2009.
Batoniki zbożowe
Składniki:
reklama
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
- 250 g płatków owsianych górskich
- 75 g wiórków kokosowych
- 100 g suszonej żurawiny
- 125 g mieszanki ziaren sezamu i słonecznika
- 125 g orzechów laskowych
Na dużej patelni podgrzewać mleko, często mieszając, aż zgęstnieje. W tym samym czasie wymieszać pozostałe składniki, zalać podgrzanym mlekiem i starannie wymieszać drewnianą łyżką. Gotową masę rozprowadzić na blasze o wymiarach 21x26 cm, wyrównać powierzchnię.
Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 140 st.C i piec przez około 1 godzinę. Po lekkim przestudzeniu pokroić na kwadratowe batoniki. Zostawić do całkowitego ostygnięcia.
Oryginalny przepis pochodzi z książki „Nigella ekspresowo”
Edyta Rosner, www. przystole.blox.pl