Truskawkowe desery
Co roku czerwiec w mojej kuchni upływa pod znakiem truskawek. Mam już nawet związaną z tym owocem tradycję: najpierw muszę się nacieszyć ich smakiem, więc zjadam truskawki prosto z miseczki, posypane cukrem i polane słodką śmietanką. Potem lądują w koktajlach jogurtowych, a dopiero na końcu - w ciastach. Kiedy już wykorzystam wszystkie opcje, zabieram się za przyrządzanie truskawkowych deserów.
Lubię proste przepisy - zazwyczaj korzystam z tych, w których zmiksowane owoce łączy się z jogurtem i ciastkami - tak po prostu, układając je warstwami. Zobaczcie moje dwa ulubione:
Serniczki truskawkowe w szklankach
reklama
Składniki (na 4 niewielkie szklanki):
- 80 g ciastek digestive lub innych, pokruszonych
- 350 g kremowego serka białego
- 4 łyżki cukru pudru
- nasiona z 1 laski wanilii
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- kilka truskawek na wierzch deseru
sos truskawkowy:
- 300 g truskawek
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
Pokruszone ciastka wsypać na dno szklanek.
Biały ser wymieszać z cukrem, ziarenkami wanilii i jogurtem.
Przygotować sos:
truskawki rozgnieść widelcem w niedużym garnuszku (lub rozdrobnić w blenderze), dodać sok z cytryny, mąkę ziemniaczaną i cukier, zagotować. Ostudzić.
Na ciastka w szklankach wykładać kolejno warstwy: twarogowa, truskawkowa, twarogowa i truskawkowa. Wierzch deserów udekorować truskawkami pokrojonymi w plasterki. Schłodzić.
Przepis ze strony www.mojewypieki.blox.pl
Jeśli jednak mam więcej czasu, robię puszyste babeczki. Tak jak poprzedni, jest to deser przygotowywany bez pieczenia, na zimno. Nieco pracochłonny, ale warty włożonej weń pracy. Jeśli przygotujecie go dla gości, na pewno zrobicie duże wrażenie.
reklama
Puszyste babeczki truskawkowe
Składniki (na 6 sztuk):
- 50 dag truskawek
- 25 dag serka mascarpone
- 3-4 łyżki cukru
- 4 łyżki soku z cytryny
- 5 płaskich łyżeczek żelatyny
- 200 ml śmietanki kremówki (30-36%)
- 12 dag masła
- 5 dag migdałowych herbatniczków (użyłam amaretti)
- 15 dag biszkoptów
- truskawki i mięta do dekoracji
Wyłożyć folią spożywczą 6 filiżanek o pojemności 200 ml. Spód i brzegi filiżanek obłożyć cienkimi plasterkami truskawek układając je na zakładkę.
Pozostałe truskawki zmiksować (w blenderze) z serkiem mascarpone, cukrem i sokiem z cytryny.
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i odstawić do przestygnięcia.
Śmietankę ubić na sztywno.
reklama
Do masy mascarpone wlewać stopniowo żelatynę, dokładnie wymieszać od razu wmieszać ubitą śmietankę. Kremem wypełnić filiżanki z truskawkami (tylko do 4/5 wysokości).
Masło stopić, w blenderze zmielić herbatniki i biszkopty i wymieszać je z masłem. Po porcji masy ciasteczkowej równomiernie rozsmarować na kremie truskawkowym, lekko docisnąć.
Filiżanki wstawić do lodówki i deser schładzać około 12 godzin.
Przed podaniem babeczki wytrząsnąć na talerzyki, usunąć folię. Udekorować świeżymi truskawkami i listkami mięty.
Przepis pochodzi z czasopisma "Kobieta i życie".
Edyta Rosner
www.przystole.blox.pl