Roladki drobiowe
Często na obiad podaję różnego rodzaju roladki. Wprawdzie są one nieco bardziej czasochłonne niż tradycyjne kotlety - wymagają nieco dłuższego smażenia, żeby zawinięte mięso było miękkie w środku, a i trzeba przygotować nadzienie - ale naprawdę warto. I dla efektu wizualnego, i dla rozkoszy podniebienia.
Choć klasyczne rolady robi się z mięsa wołowego, to na małe i - co istotne - szybkie roladki, najlepiej nadaje się mięso drobiowe.
Przedstawiam Wam moje ulubione przepisy na roladki, z użyciem właśnie tego mięsa:
Roladki z suszonymi pomidorami
Składniki
(na 4 mini roladki, dla 2 osób):
- 2 filety z piersi kurczaka
- 4 plasterki żółtego sera
- 4 większe kawałki suszonych pomidorów
- sól, pieprz
- masło i olej do smażenia
Filety rozkroić w poprzek tak, żeby otrzymać 4 płaty mięsa.
Każdy rozbić delikatnie z każdej strony, przyprawić solą i pieprzem.
reklama
Na każdym kawałku mięsa ułożyć po plasterku sera żółtego i kawałku pomidora, zwinąć ciasno w roladki, obwiązać bawełnianą nicią.
Smażyć na rozgrzanym maśle z dodatkiem oleju, z każdej strony do miękkości i zarumienienia.
Roladki z papryką
Składniki
(na 4 roladki):
- 2 piersi z kurczaka
- po pół strąka żółtej i czerwonej papryki
- sok z cytryny
- sól i biały pieprz
- suszony tymianek i oregano
- olej do smażenia
Mięso opłukać, osuszyć, każdy filet rozkroić w poprzek na dwa płaty. Delikatnie rozbić.
reklama
Posypać solą i pieprzem, na każdym płacie ułożyć paski papryki, zwinąć w roladki.
Obwiązać nicią, obsypać ziołami.
Obsmażyć szybko roladki na oleju na złoty kolor, a potem przełożyć do żaroodpornego naczynia i wstawić do nagrzanego do 180 st.C piekarnika.
Piec bez przykrycia przez około 30 minut.
Mini roladki à la de volaille
Składniki:
(dla 2 osób, na 4 małe roladki)
-2 filety z piersi kurczaka
- żółty ser (u mnie gouda)
- masło
- jajko
- mąka pszenna
- bułka tarta
- sól i pieprz
Każdy filet przeciąć wzdłuż na dwie części i delikatnie rozbić tak, żeby nie przedziurawić mięsa. Oprószyć solą i pieprzem.
reklama
Na każdym płacie mięsa ułożyć słupek żółtego sera i wiórek masła. Zwinąć roladki. Można włożyć je na około godzinę do lodówki, wtedy lepiej będą się trzymać.
Każdą obtoczyć kolejno w mące, jajku i bułce tartej, a potem jeszcze raz w jajku i bułce.
Tak przygotowane roladki smażyć na rozgrzanym maśle. Najpierw usmażyć z każdej strony na złoty kolor, potem zmniejszyć ogień i smażyć jeszcze chwilę żeby roladki w środku nie były surowe.
Edyta Rosner
www.przystole.blox.pl