Tatrzańskie smaki
Kiedy robi się ciepło, zaczynam myśleć o wakacjach. Zawsze wtedy przypominam sobie, jak kiedyś z mężem, zanim pojawiły się dzieci, rok w rok jeździliśmy do Zakopanego. Zdobyliśmy prawie wszystkie tatrzańskie szczyty! Ale nasze wspólne urlopy to nie tylko smak przygody - daliśmy się bowiem uwieść nie tylko pięknym okolicznościom przyrody, ale i.. potrawom regionalnym.
Teraz z dziećmi wakacje spędzamy nad morzem. A kiedy podrosną? Kto wie, może razem będziemy zdobywać górskie szczyty? Na razie delektujemy się wspomnieniami - przywołujemy tatrzańskie smaki w domowej kuchni. Was także zapraszam na kulinarną podróż w góry:
Roladki schabowe "Giewont"
Składniki:
reklama
- 4 kotlety schabowe
- 2 oscypki (120g)
- 100 g masła
- 1 jajko
- mąka
- bułka tarta
- olej do smażenia
- przyprawa typu vegeta
Kotlety cienko rozbić, oprószyć vegetą. Oscypki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Masło połączyć z 3/4 startego sera, najlepiej ugniatając masło i ser za pomocą łyżki. Farsz podzielić na cztery części, rozsmarować na płatach mięsa. Zwinąć w roladki. Obtoczyć w mące, jajku i bułce tartej. Smażyć na rumiano na rozgrzanym oleju. Przed podaniem posypać odłożonym oscypkiem.
Przepis pochodzi z magazynu "Kuchnia od kuchni" dla członków Klubu Winiary
Bryndzylki góralskie
Składniki (na 12 sztuk)
ciasto:
- 1 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach
- 1 szklanka przesianej mąki pszennej
- 1 żółtko
- 1 łyżka oleju lub oliwy
- sól
nadzienie:
- 3 duże ziemniaki ugotowane w mundurkach
- 100 g startego na drobnych oczkach oscypka (zastąpiłam roladą ustrzycką)
- 200 g bryndzy
- 1 roztrzepane jajko
- garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, koperek, szczypiorek, estragon, oregano)
- sól i pieprz
reklama
Przygotowanie ciasta:
ugotowane ziemniaki obrać ze skórki, przepuścić przez maszynkę lub przecisnąć przez praskę. Dodać żółtko, olej i zagnieść elastyczne ciasto, dosypując po trochu mąkę wymieszaną ze szczyptą soli.
Przygotowanie nadzienia:
obrane ziemniaki przepuścić przez maszynkę razem z bryndzą, dodać starty oscypek, jajko i posiekaną zieleninę, doprawić do smaku.
Z wałka ciasta odciąć nożem 12 grubych plastrów. Każdy rozpłaszczyć, nałożyć nadzienie i zlepić formując owalne kluski.
Ułożyć na natłuszczonej blasze i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. Piec przez 20-30 minut na złoty kolor.
Przepis z książki "Kuchnia polska" Małgorzaty Caprari.
Naleśniki po zbójnicku
Składniki (na 8 sztuk)
ciasto:
reklama
- 4 jajka
- 100 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 1/2 szklanki mleka
nadzienie:
- 250 g bryndzy
- 1/2 pęczka koperku
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- ząbek czosnku
- sól i pieprz
do polania:
- 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 3 łyżki startego na dużych oczkach oscypka (można też użyć innego wędzonego żółtego sera)
Jajka zmiksować mąką, solą i mlekiem, odstawić na 20 minut, a następnie usmażyć osiem cienkich naleśników.
Bryndzę wymieszać z posiekanym koperkiem, śmietaną, rozgniecionym czosnkiem, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Naleśniki posmarować farszem serowym, zwinąć i ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Polać śmietaną wymieszaną z serem.
Zapiekać 15 minut w 200 st.C.
Edyta Rosner
www. przystole.blox.pl