Sałatka z pieczonym kalafiorem i cieciorką
Dzisiaj proponuję zdrową, pyszną przekąskę – sałatkę z pieczonym kalafiorem i cieciorką. Należy tylko pamiętać o wymoczeniu cieciorki w wodzie około 12 h.
Składniki:
- polędwiczka wieprzowa
- szklanka cieciorki
- pół kalafiora
- granat
- sałata
- orzechy włoskie
reklama
Odmoczoną wcześniej cieciorkę płuczemy pod wodą i gotujemy około 1-1,5 h na wolnym ogniu. Możemy ugotować większa ilość cieciorki, cześć użyjemy do sałatki, a pozostałą np. do zrobienia hummusu.
W tym czasie kroimy polędwiczkę na małe kawałki, doprawiamy pieprzem i oregano i obtaczamy w rozdrobnionych orzechach włoskich.
Kalafiora dzielimy na małe różyczki.
Po ugotowaniu cieciorki, wysypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia około szklanki ciecierzycy, układamy różyczki kalafiora i mięso.
reklama
Kalafiora i cieciorkę smarujemy oliwą z dodatkiem pieprzu i wędzonej papryki, pieczemy około 20 minut w temp. 180 stopni, aż do zarumienienia.
Możemy przygotować pastę tahini z syropem klonowym do sałatki. W tym celu miksujemy sezam z oliwą, powstaje pasta tahini, dodajemy łyżeczkę syropu klonowego, odrobinę soku z cytryny i sos gotowy.
Na talerzu układamy sałatę, upieczone mięso, ciecierzycę i kalafiora, posypujemy granatem i podajemy z sosem.
#sałatka #przekąska #cieciorka #tahini #kalafior #obiad #granat
reklama
Pozdrawiam,