Makaron z musem z bobu, w otoczeniu bobu, pora, szałwii i parmezanu
Uwielbiam bób - zarówno w potrawach, jak i solo. Jest on doskonałą alternatywą dla mięsa, a konkretnie dla białka pochodzenia zwierzęcego. Ponadto ma niską zawartość sodu, jest bogaty w potas oraz rozpuszczalny błonnik, który sprzyja redukcji poziomu cholesterolu we krwi, dzięki czemu reguluje ciśnienie.
Często mamy niemiłe skojarzenia z rozgotowanym bobem z dzieciństwa, tymczasem dobrze przygotowany bób jest chrupki, soczysty i pyszny. Wystarczy go gotować na parze około 7 minut i już możemy się nim zajadać.
Bób może być jedzony zarówno na surowo, jak i po ugotowaniu. Młode ziarna można jeść bezpośrednio po wyjęciu ze strąków, ponieważ ich skórka nie jest jeszcze zbyt twarda. Ponadto w skórce bobu znajduje się najwięcej witamin. Bób można także ugotować na parze lub w lekko osolonej wodzie. Niestety tradycyjne gotowanie powoduje utratę ok. 40 % zawartych w bobie witamin i minerałów.
100 g bobu zawiera:
Witaminy
Witamina C – 0,3 mg
Tiamina – 0,097 mg
Ryboflawina – 0,089 mg
Niacyna – 0,711 mg
Kwas pantotenowy – 0,157 mg
Witamina B6 – 0,072 mg
Kwas foliowy – 104 μg
Witamina A – 1 μg
Witamina K – 2,9 μg
Dziś przygotowałam makaron penne pełnoziarnisty z musem z bobu, posypany bobem i porem z szałwią
reklama
Składniki:
- ulubiony makaron, ja użyłam penne
- 200 g bobu
- 1/3 pora
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- kilka listków świeżej szałwii
- prażony sezam
- parmezan
- pieprz
- oliwa
Zaczynamy od ugotowania bobu na parze. Ja gotuję 7 minut, następnie obieram ze skórek. 1/2 bobu dusimy na patelni z cebulką, doprawiamy pieprzem i czosnkiem, następnie blendujemy – tak, by powstał mus. Kroimy białą część pora w kosteczkę, dusimy na patelni na odrobinie oliwy, dodajemy bób, sezam oraz poszatkowaną szałwię. Danie prawie gotowe, wystarczy połączyć składniki. Na talerzu rozsmarowujemy mus z bobu, układamy na nim makaron i posypujemy bobem z porem i szałwią. Polewamy odrobiną oliwy z chilli. Na koniec ścieramy na wierzch parmezan. Smacznego;)
#bób #mus #makaron #por #szałwia #obiad