Kremowa zupa fasolowa
Ostatnie zmiany: 28 czerwca 2019
Julka, która ostatnio odmawiała jedzenia jakiejkolwiek zupy, tę zjadła pierwszy raz używając łyżeczki!
Składniki:
woreczek Białego Jaśka
3 ziemniaki
2 cebule
bulion warzywny
majeranek
pieprz
kilka kropel cytryny
prażony słonecznik
Fasolę zalewamy na noc wodą. Gotujemy bulion z marchewki, pietruszki, cebuli, liści laurowych, ziela angielskiego, kolendry. Do bulionu wrzucamy ziemniaki, oraz namoczoną fasolę, podgotowujemy około 30 minut. Fasola powinna zmięknąć. Na patelni szklimy dwie cebule i dodajemy do zupy, doprawiamy majerankiem, pieprzem i cytryną i blendujemy. Podajemy np. z prażonym słonecznikiem i kilkoma fasolami, można maznąć też jogurtem naturalnym.
#krem #fasola #obiad #ziemniaki #słonecznik