Krem z pomidorów i papryki z dodatkiem czerwonej soczewicy
Ostatnie zmiany: 28 czerwca 2019
W chłodne dni, takie jak dzisiaj, zawsze mam ochotę na jakiś pyszny, gorący krem. Dzisiaj zdecydowałam się na krem z pomidorów i papryki z dodatkiem soczewicy czerwonej. Julka tez ją uwielbia.
Składniki:
- 8 pomidorów
- 4 papryki
- duża cebula
- 3/4 szklanki soczewicy czerwonej
- przyprawy: pieprz, lubczyk, majeranek, świeża bazylia
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
Cebulę drobno kroimy i szklimy na patelni. Pomidory kroimy w ćwiartki, paprykę w paseczki, dodajemy do cebuli, dusimy pod przykryciem, aż pomidory puszczą sok. Soczewicę czerwoną gotujemy około 12 minut. Następnie wyciągamy skórki (oczywiście pomidory można sparzyć wcześniej i zdjąć skórki, natomiast ja zawsze je zostawiam, by pomidory chwilę poddusiły się z witaminami w nich zawartymi. Dodajemy przyprawy, jogurt naturalny i blendujemy. Podajemy z soczewicą i świeżą bazylią.
reklama
#krem #pomidory #papryka #soczewica #zupa #obiad