Krem z pomidorów i papryki z dodatkiem czerwonej soczewicy

Ostatnie zmiany: 28 czerwca 2019
Krem z pomidorów i papryki z dodatkiem czerwonej soczewicy

W chłodne dni, takie jak dzisiaj, zawsze mam ochotę na jakiś pyszny, gorący krem. Dzisiaj zdecydowałam się na krem z pomidorów i papryki z dodatkiem soczewicy czerwonej. Julka tez ją uwielbia.

Składniki:

  • 8 pomidorów
  • 4 papryki
  • duża cebula
  • 3/4 szklanki soczewicy czerwonej
  • przyprawy: pieprz, lubczyk, majeranek, świeża bazylia
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego

Cebulę drobno kroimy i szklimy na patelni. Pomidory kroimy w ćwiartki, paprykę w paseczki, dodajemy do cebuli, dusimy pod przykryciem, aż pomidory puszczą sok. Soczewicę czerwoną gotujemy około 12 minut. Następnie wyciągamy skórki (oczywiście pomidory można sparzyć wcześniej i zdjąć skórki, natomiast ja zawsze je zostawiam, by pomidory chwilę poddusiły się z witaminami w nich zawartymi. Dodajemy przyprawy, jogurt naturalny i blendujemy. Podajemy z soczewicą i świeżą bazylią.

reklama

#krem #pomidory #papryka #soczewica #zupa #obiad

Czy ta strona może się przydać komuś z Twoich znajomych? Poleć ją: