Domowy serek "Almette" z oregano
Dzięki Juleczce odżywiamy się dużo zdrowiej. Wcześniej oczywiście też dbaliśmy o to, by nie spożywać za często tłustych, smażonych rzeczy, ale używaliśmy dużo soli i cukru. Odkąd zaczęliśmy rozszerzanie diety u córeczki metodą BLW, aby to miało w ogóle sens, zaczęliśmy jeść tak jak ona. Posiłki przygotowywałam dla nas identycznie doprawione - bez soli i cukru. I okazało się, iż są pyszne.
Najbardziej kocham to, że chleb, który jemy, jest prawie zawsze przeze mnie upieczony, nie kupuję wędliny w sklepie, tylko sama ja przyrządzam w szynkowarze oraz mój ostatni HIT robię serek typu Almette:)
Wcześniej lubiliśmy z mężem ten serek i rzeczywiście często go jedliśmy, natomiast teraz bardzo zwracamy uwagę na skład produktów. Serki te zawierają odtłuszczone mleko w proszku, którego nie chcemy jeść. Okazało się, że z jogurtu da się wyprodukować taki wspaniały serek samodzielnie, doprawiając wedle własnego uznania.
reklama
Domowy serek Almette z oregano
Składniki:
- 2 duże jogurty naturalne, oczywiście o dobrym składzie, np. firmy Bakoma lub Bieluch
- 3 łyżki mascarpone
- świeże oregano
- pieprz
- pielucha tetrowa
Jogurty naturalne łączymy z mascarpone i miksujemy na wolnych obrotach aż do dokładnego wymieszania, doprawiamy pieprzem i świeżym oregano, dokładnie mieszamy. Na misce kładziemy sitko, na nim pieluchę tetrową i wylewamy naszą masę. Końce tetry zawiązujemy. Całość wkładamy do lodówki na 12 h, po tym czasie wylewamy płyn, jeśli się odsączył spod sitka i przekładamy serek do nowej tetry, powtarzamy czynność i wkładamy do lodówki na kolejne 12 h. Otrzymujemy wspaniały serek. Przepysznie smakuje ze świeżymi bułeczkami, pomidorem i kiełkami.