Czekoladki owsiane

W moim rodzinnym domu mama często przyrządzała czekoladowe ciasteczka owsiane. W składzie jednak była dość duża ilość masła i cukru - postanowiłam zmienić te składniki na zdrowsze i nie tak kaloryczne, aby córcia również mogła ich spróbować.
reklama
Składniki:
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 4 łyżki ciemnego kakao
- 120 ml mleka
- 3 łyżki syropu klonowego
- 16 łyżek płatków owsianych
- opcjonalnie rodzynki, żurawina
Olej kokosowy rozpuszczamy w rondlu, wlewamy mleko, dodajemy kakao i mieszamy tak, by nie powstały grudki. Następnie dodajemy syrop klonowy i płatki owsiane. Potrzebna jest taka ilość płatków, by masa czekoladowa była gęsta, zwarta. Można dodać suszone owoce. Gdy masa jest dokładnie wymieszana z płatkami i owocami, używając dwóch małych łyżeczek nakładamy małe kulki na deskę wyłożoną folią aluminiową. Wkładamy do zastygnięcia do lodówki. Teraz możemy napić się pysznej kawy, podjadając te smakowite ciasteczka bez wyrzutów sumienia.
#ciasteczka #czekoladki #kakao #olejkoko #płatkiowsiane #syropklonowy#deser