Czekoladki owsiane

Ostatnie zmiany: 28 czerwca 2019
Czekoladki owsiane

W moim rodzinnym domu mama często przyrządzała czekoladowe ciasteczka owsiane. W składzie jednak była dość duża ilość masła i cukru - postanowiłam zmienić te składniki na zdrowsze i nie tak kaloryczne, aby córcia również mogła ich spróbować.

reklama

Składniki:

  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 4 łyżki ciemnego kakao
  • 120 ml mleka
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • 16 łyżek płatków owsianych
  • opcjonalnie rodzynki, żurawina

Olej kokosowy rozpuszczamy w rondlu, wlewamy mleko, dodajemy kakao i mieszamy tak, by nie powstały grudki. Następnie dodajemy syrop klonowy i płatki owsiane. Potrzebna jest taka ilość płatków, by masa czekoladowa była gęsta, zwarta. Można dodać suszone owoce. Gdy masa jest dokładnie wymieszana z płatkami i owocami, używając dwóch małych łyżeczek nakładamy małe kulki na deskę wyłożoną folią aluminiową. Wkładamy do zastygnięcia do lodówki. Teraz możemy napić się pysznej kawy, podjadając te smakowite ciasteczka bez wyrzutów sumienia.

#‎ciasteczka‬ ‪#‎czekoladki‬ ‪#‎kakao‬ ‪#‎olejkoko‬ ‪#‎płatkiowsiane‬ ‪#‎syropklonowy‬‪#‎deser‬

Czy ta strona może się przydać komuś z Twoich znajomych? Poleć ją: