Ciasto drożdżowe topielec ze śliwkami i kruszonką
Wy też uwielbiacie ciasta drożdżowe z kruszonką? Ja przepadam za takim ciachem ze śliwkami i kruszonką, natomiast zawsze jadłam ją, wiadomo z cukrem. Teraz zmodyfikowałam przepis i ciasto wyszło jeszcze lepsze.
Ciasto:
- 30 g drożdży
- 2 i 1/2 szklanki mąki
- 2 jajka
- 1/3 szklanki mleka
- 120 g masła
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- łyżka syropu klonowego
- śliwki
Kruszonka:
reklama
- 2 łyżki płatków migdałów
- 1 łyżka syropu klonowego
- 3 łyżki masła
- 6 łyżek mąki
Zrobić zaczyn z drożdży, odrobiny miodu i mąki. Poczekać aż podwoi objętość.
Następnie dodać pozostałe składniki, ciasto wyrobić. Jeżeli będzie bardzo klejące, dodać mąkę. Gdy będzie gotowe włożyć do ścierki i zawiązać rogi.
Włożyć do garnka z zimną wodą, ważne by woda zakrywała ciasto. Pozostawić do wypłynięcia na wierzch.
reklama
W tym czasie możemy pokroić śliwki na pół, wydrążyć pestki. Pozostała jeszcze kruszonka – moja ulubiona.
Mąkę wyrabiamy z masłem, płatkami migdałów i syropem klonowym. Gdy ciasto będzie już gotowe, wałkujemy je i wykładamy na blachę/tortownicę. Na nim układamy śliwki i posypujemy kruszonką.
Pieczemy w temp. 180 stopni 20-25 minut.
Ja nie zużyłam całego ciasta. Zostawiłam 1/4, aby zrobić szybką pyszną przekąskę, o której kolejnym razem.
reklama
#ciasto #drożdżowe #kruszonka #śliwki #ciastozwody
Pozdrawiam serdecznie,