reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Sierpniowe mamy 2019

Dokładnie. Sama nie wiedziałam kiedy iść na to badanie bo jedni mówią że przed 6 tygodniem nie ma sensu bo pewne zmiany same się fizjologiczne cofają i nie ma sensu straszyć a inni mówią że warto wcześniej bo im wcześniej wykryta dysplazja tym krótsze leczenie. Poszłam za drugą opcją i byłyśmy ba badaniu wczoraj (4 tydzień).
Zapisałam się też do Sieliwończyka ale za późno to zrobiłam i termin był na połowę września (8 tydzień dopiero) więc poszłyśmy w inne miejsce. Na razie z bioderkami jest wszystko dobrze. Pani doktor pokazała jakie ćwiczenia wykonywać profilaktycznie.
Noo ja prawie bym do niego poszła właśnie w połowie września ale coś mnie tknęło jak Pani na recepcji powiedziala ze za dwa dni że przełożyłam...

Ja jadąc też myślałam, że za wcześnie, że nam powie, że mamy wrócić w okolicy 6 tygodnia...
A On powiedział, że nie ma tutaj terminu "za wcześnie ", a im wcześniej tym krótsze leczenie...
A nawet jeśli miałoby się samo cofnąć to wolę pomóc niż liczyć na to, że może tak, a może nie...

Kurczę, myślałam że z porodem będzie szczęśliwe zakończenie, a tu znowu coś...

reklama
Cześć dziewczyny pozwoliłam sobie zajrzeć na Wasz wątek bo interesuje mnie kwestia szczepień w szpitalu po porodzie a Wy jesteście na bieżąco??
Na co teraz szczepia zaraz po urodzeniu bo ostatnio rodziłam ponad 7 lat temu i się wiele pozmieniało a termin mam na 1 października
Dziekuje za odpowiedź i powodzenia przy Malenstwach☺️❤️

Niestety, u takich maluszków jest sporo problemów które się pojawiają na poczatku: żółtaczka, bioderka, kolki, refluks, wysypki, odparzenia, problemy z karmieniem piersią... i tak dalej.. zawsze jest o co się pomartwić, szczególnie jak się zostało mamą po raz pierwszy ;) Doświadczone mamy na pewno podchodzą do tego spokojniej. ;) Ważne że wcześnie wykryte te bioderka a te kilka tygodni szybko minie. Wiem co mówię bo Laura jutro kończy 4 tygodnie i nie wiem kiedy to zleciało! :D Już niektóre ubranka są na nią za ciasne! ;)

Nooo tak sobie powtarzam, ze szybko minie, a On tego nie bedzie pamietal nawet...
I że to również minie i będzie już wszystko dobrze...

Cześć dziewczyny pozwoliłam sobie zajrzeć na Wasz wątek bo interesuje mnie kwestia szczepień w szpitalu po porodzie a Wy jesteście na bieżąco??
Na co teraz szczepia zaraz po urodzeniu bo ostatnio rodziłam ponad 7 lat temu i się wiele pozmieniało a termin mam na 1 października
Dziekuje za odpowiedź i powodzenia przy Malenstwach☺️❤️
U mnie miała dwa szczepienia po urodzeniu: gruźlica i WZW B.
Niestety, u takich maluszków jest sporo problemów które się pojawiają na poczatku: żółtaczka, bioderka, kolki, refluks, wysypki, odparzenia, problemy z karmieniem piersią... i tak dalej.. zawsze jest o co się pomartwić, szczególnie jak się zostało mamą po raz pierwszy ;) Doświadczone mamy na pewno podchodzą do tego spokojniej. ;) Ważne że wcześnie wykryte te bioderka a te kilka tygodni szybko minie. Wiem co mówię bo Laura jutro kończy 4 tygodnie i nie wiem kiedy to zleciało! :D Już niektóre ubranka są na nią za ciasne! ;)
Już zapisałam małą jak będzie miała dokładnie 4 tygodnie.

Przyjedzie do nas w niedzielę doradca laktacyjny. Mała ciągle słabo je w nocy, wogóle mamy jakieś przeboje z karmieniem. Wisiała na cycku cały dzień, a i tak była glodna. Ciągle niedojada bo zasypia... Czuje się zagubiona. Jutro mąż pojedzie kupić wagę, żeby kontrolować przyrost, w niedzielę cdl, a w poniedzialek ma przyjść położna środowiskowa. Jestem zdeterminowana karmić tylko piersią i się nie poddam! Oczywiście jak ona wisi 3h i nadal glodna to daje mm ale z bólem :(

Moja malutka też na początku mało jadła, bo ciągle przysypiała. Budziłam w nocy co 3h na kilka pociagniec, ale waga mimo wszystko rosła. Później jak trochę podrosła to już ładnie jadła i nie przysypiała. Teraz mam syna i porównanie jak ładnie dziecko może jesc. Opróżni piersi i dopiero idzie spać :-) także to zależy od dziecka. Tak czy siak jak przysypia i mało je to bym pilnowała tych 3h i budzila chociaż na kilka łyków.

Przyjedzie do nas w niedzielę doradca laktacyjny. Mała ciągle słabo je w nocy, wogóle mamy jakieś przeboje z karmieniem. Wisiała na cycku cały dzień, a i tak była glodna. Ciągle niedojada bo zasypia... Czuje się zagubiona. Jutro mąż pojedzie kupić wagę, żeby kontrolować przyrost, w niedzielę cdl, a w poniedzialek ma przyjść położna środowiskowa. Jestem zdeterminowana karmić tylko piersią i się nie poddam! Oczywiście jak ona wisi 3h i nadal glodna to daje mm ale z bólem :(
U nas dziś były położne środowiskowe i rozmawiałyśmy o karmieniu, bo mały słabo przybiera. Wyszliśmy ze szpitala z podniesioną bilirubiną - to powoduje, że mały jest słabo aktywny. Potrafi spać nawet 4 godziny a potrafi też wisieć 2h na cycach. I tak źle i tak niedobrze. Piersi muszą być stymulowane regularnie. Zaleciły karmienie co 2 godziny, dużo wody i herbatka **********. I tego się będę trzymać, bo nie chcę podawać mm a nie chce też głodzić dziecka. A jeśli chodzi o bilirubinę to zaleciły kłaśc małego w plamie słońca, że slońce działa jak to naświetlanie w szpitalu. Ciekawe, nie? :biggrin2:

reklama
U nas dziś były położne środowiskowe i rozmawiałyśmy o karmieniu, bo mały słabo przybiera. Wyszliśmy ze szpitala z podniesioną bilirubiną - to powoduje, że mały jest słabo aktywny. Potrafi spać nawet 4 godziny a potrafi też wisieć 2h na cycach. I tak źle i tak niedobrze. Piersi muszą być stymulowane regularnie. Zaleciły karmienie co 2 godziny, dużo wody i herbatka **********. I tego się będę trzymać, bo nie chcę podawać mm a nie chce też głodzić dziecka. A jeśli chodzi o bilirubinę to zaleciły kłaśc małego w plamie słońca, że slońce działa jak to naświetlanie w szpitalu. Ciekawe, nie? :biggrin2:
Ciekawe. Moja przybrała przez tydzień tylko 100g... Czekamy na wizyte cdl.

Do góry