Łososiowe kotleciki świąteczne
Ostatnie zmiany: 28 czerwca 2019

Łosoś to ryba idealna na święta. Tym razem polecamy ją w wersji, która szczególnie spodoba się dzieciom – łosoś w rybnym kotleciku.
Ta propozycja świetnie się sprawdza w roli bezmięsnego dania obiadowego, w towarzystwie pieczonych ziemniaków i warzyw – zarówno surowych, jak i gotowanych na parze.
reklama
Składniki:
- ok. pół kg świeżego łososia
- mała cebula
- jajko
- koperek (świeży lub suszony)
- łyżeczka bułki tartej bądź mąki ziemniaczanej
- sól
- pieprz
- ząbek czosnku
- oliwa, olej bądź inny tłuszcz do smażenia
Opcjonalnie: łyżka startego parmezanu, łyżka musztardy (jeśli Twoje dziecko lubi wyrazisty smak).
Sposób przyrządzenia: Filet umyj, oczyść, zdejmij skórę. Pokrój w drobną kostkę. Dodaj: pokrojoną drobno cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, sól, pieprz i koperek (ser, musztardę).
Formuj kotleciki, kładź na dobrze rozgrzaną patelnię z tłuszczem. Smaż po 2 - 2,5 minuty z każdej strony, na złoty kolor.