Świąteczne pierniczki
Pierniczki to małe ciasteczka pachnące cynamonem, goździkami i miodem, bez których święta Bożego Narodzenia nie byłyby tak aromatyczne...
Ich wykonanie jest bardzo proste. Co więcej pieczenie takich pierniczków może być świetną rodzinną rozrywką! Z pomocą dzieci możemy wyczarować bowiem nie tylko pyszne ciasteczka, ale i - na nich - najpiękniejsze lukrowe wzorki. Gotowymi, małymi dziełami sztuki możemy z kolei obdarować najbliższych.
Składniki:
reklama
1/2 kg mąki tortowej
200 g miodu
200 g cukru pudru
120 g margaryny do pieczenia
1 jajko
1 łyżeczka sody
1 opakowanie przyprawy do pierników
1 opakowanie lukru
kolorowe posypki do ciasta
Sposób przygotowania: Mąkę przesiać z sodą. Dodać przyprawę do piernika, cukier puder, tłuszcz, rozgrzany miód i jajko.
Składniki zagnieść tak, aby uzyskać jednolite i błyszczące ciasto, które dzielimy na 4 części, a każdą nich rozwałkowujemy na grubości ok. 0,5 cm.
Foremką co ciastek wykrawamy pierniczki, które następnie układamy na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia i oprószonej mąką.
reklama
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10-15 min.
Wystudzone pierniki dekorujemy lukrem i kolorowymi posypkami. Smacznego!
Pozdrawiam
Kinga