Jajko i łosoś na kanapce
Taka propozycja to świetny pomysł zarówno na śniadanie jak i lunch.
Pamiętając o tym że dziecko powinno zajadać produkty zawierające węglowodany złożone, białko, tłuszcze, witaminy i minerały oraz wapń ta kompozycja jest ideałem :)
Składniki
- plasterek łososia wędzonego najlepiej dymem
- 1 jajko sadzone, usmażone na maśle
- pieczywo ( chleb lub bułka ) może być opieczone na patelni lub w tosterze
- sól i ewentualnie pieprz
- sałata, koperek lub szczypiorek do smaku i dla ozdoby :-)
reklama
Wykonanie:
Pieczywo możesz uprażyć lekko na suchej patelni lub opiec w tosterze o ile lubisz. Jeżeli nie masz czasu wystarczy, zwykła kromka chleba lub pół bułki.
Na patelni dobrze rozgrzej masło, wbij jajko. Kiedy białko się zetnie, zmniejsz ogień, dzięki temu jajko nie powinno się przypalić. Smaż około 5 min (oczywiście czas ten możesz wydłużyć lub skrócić - w zależności od tego czy wolisz jajko mniej lub bardziej ścięte).
Kromkę chleba lub bułkę udekoruj sałatą, ułóż plaster łososia. Usmażone jajko przełóż na pieczywo, dopraw solą i pieprzem. Całość udekoruj koperkiem lub szczypiorkiem.
reklama
A teraz ... czy wiesz jaki wpływ ma na Twoje dziecko takie śniadanie?
W mięsie łososia znajdują się wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3, które zwiększają odporność dziecięcego organizmu. Dym wędzarniczy ma działanie bakteriobójcze oraz zapobiega jełczeniu tłuszczów. Łosoś to źródło witamin z grupy B oraz A, D i E.
Masło jedno z najlepszych źródeł białka, podstawowego budulca tkanek i narządów Twojego malca, dodatkowo dostarcza organizmowi energii i jest najlepiej przyswajalnym tłuszczem zwierzęcym.
Pieczywo to świetne źródło błonnika, magnesu, kwasu foliowego.
reklama
Warzywa jakie wykorzystałaś na kanapce mają korzystny wpływ na przemianę materii, również wzmacniają odporność, są bogate w błonnik, potas - odpowiedzialny za prawidłową pracę mięśni i koncentrację oraz żelazo - wytwarzające hemoglobinę transportującą tlen do całego ciała.
Więc smacznego, zdrowego :-)