Pasty na kanapki

Ostatnie zmiany: 28 czerwca 2019
Pasty na kanapki

Pasty na kanapki - to jakie cudeńka smakowe możesz tworzyć zależy tylko od Ciebie. Możliwości są niemal nieograniczone.

My dzisiaj zaproponujemy Ci dwa rodzaje - przepyszne, pożywne i zdrowe.

Co najważniejsze podając dziecku tak skomponowane śniadanie, masz gwarancję, że dostarczasz mu idealnie zbilansowanego posiłku, dzięki któremu będzie się zdrowo rozwijać.

Bazą oczywiście jest chleb - może być pszenny, żytni, z ziarnami, graham. Chleb zawiera błonnik (najwięcej ma go razowy). Pieczywa żytnie i pszenne są  źródłem magnezu, który łagodzi objawy stresu oraz witamin z grupy B niezbędnych do prawidłowej pracy układu nerwowego. Warto tez sięgnąć po chleb na zakwasie gdyż kwas mlekowy w nim zawarty ułatwia trawienie, sprzyja rozwojowi dobrych bakterii.

A teraz przechodzimy do sedna czyli past :-)

Pasa z twarożku, ogórków, szczypiorku i rzodkiewek

Potrzebujesz:

  • Twarogu (polecam półtłusty) - około 20-30 dag
  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego (lub śmietany 12%)
  • szczypior
  • rzodkiewki
  • ogórek zielony (może być taki, które są przeznaczane na kiszenie lub małosolne)

Wykonanie:

Szczypiorek, rzodkiewkę, ogórek umyć. Szczypiorek drobno posiekać, rzodkiewkę i ogórek (obrany) pokroić w mała kostkę (lub zetrzeć na tarce) .Twaróg połączyć z jogurtem, solą i pieprzem (wygodnie robi się to w misce - widelcem). Do uzyskanej masy dodać pokrojone uprzednio warzywa.

Pasta taka jest źródłem źródłem białka - budulca tkanek, kości, niezbędnego również przy wytwarzania enzymów, hormonów i ciał odpornościowych. Zawiera wapń- podstawę do budowy kości. W rzodkiewkach znajduje się mnóstwo minerałów (żelazo, miedź, mangan), które wpływają na proces krwiotwórczy, idealnie regulują procesy przemiany bo mają  błonnik a także niemal cała gamę witamin z grupy B. W ogórku znajduje się witamina K, a szczypiorek zawiera beta-karoten, witaminy C i z grupy B oraz sód, potas, magnez, wapń, żelazo dzięki czemu poprawia przemianę materii i wzmaga apetyt.  

reklama

Pasta z makreli z jajkiem

  • 1 wędzona makrela (morska ryba, która zawiera bardzo dużo kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 wspomagających pracę mózgu, oraz selen mający ogromny wpływ na odporność)
  • 2 jajka ugotowane na twardo (wspaniałe źródło białka, podstawowego budulca tkanek i narządów. W jajku jest też dużo witamin A, D)
  • kilka rzodkiewek
  • szczypiorek
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego (lub majonezu albo oliwy gdyby pasta była za sucha)

Wykonanie:

Ugotuj jajka na twardo, obierz i zetrzyj na tarce. Makrelę obierz ze skóry, wyjmij ości. Rozdrobnij widelcem. Dodaj jogurt (lub majonez/oliwę), pokrojony szczypiorek i rzodkiewki.

Wymieszaj wszystkie składniki. Rozsmaruj na kanapkach i smacznego.

Czy ta strona może się przydać komuś z Twoich znajomych? Poleć ją: