Szybkie i zdrowe pulpeciki wołowe

Ostatnie zmiany: 28 czerwca 2019
Szybkie i zdrowe pulpeciki wołowe

Tym razem w kuchni postanowiłem skupić się na małych przyjemnościach. Priorytetem była prostota dania oraz uzyskany czas wolny, który można spożytkować na błogie lenistwo.

Świeża wołowina, cebula, czosnek i odrobina ziół. To wszystko, połączone ze sobą (w iście magiczny sposób) i zapieczone w piecu to niezwykle zdrowe gotowanie. To coś, co po świętach powinno na stałe zagościć w naszych kuchniach. Szczególnie, że idzie lato (i to nic, że Pani Wiosna wciąż romansuje z Bałwanem) – już czas na zrzucanie zimowej oponki!

Potrzebujemy:

  • ok. 200 g wołowiny - może być z odrobiną tłuszczyku
  • 1 niewielką cebulę
  • 1 ząbek czosnku
  • odrobina czerwonego wina (nie jest konieczne)
  • świeża bazylia
  • sól, pieprz
  • łyżka masła
  • bulion lub woda
  • kilka pieczarek

Przygotowanie:

reklama

Mięso mielimy lub rozdrabniamy w blenderze - byle szybko (im więcej czasu zaoszczędzimy, tym dłużej poleżymy).

Cebulę i czosnek siekamy drobno. Łączymy z mięsem i dodajemy chluścik czerwonego wina - lub bulionu. Wino posiada naprawdę cenne składniki, które doskonale współgrają z tymi zawartymi w czerwonym mięsie - nie martwmy się o alkohol, nawet jeśli robimy obiad dla dzieci – ono odparuje w trakcie pieczenia.

Tak powstały farsz solimy i pieprzymy wg własnego uznania. Formujemy niewielkie kulki, które układamy w żaroodpornym naczynku. Kulki przetykamy świeżymi liśćmi bazylii, układamy kilka pieczarek - dodadzą smaku całości.

Pulpeciki zalewamy odrobiną rosołu, zaś na górę każdego kładziemy szczyptę masła. Tak przygotowane danie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 130 stopni i pieczemy ok. 20-25 minut.

Jeśli chcecie, aby pulpeciki były mniej lub bardziej wypieczone, odpowiednio skróćcie bądź wydłużcie czas pieczenia. Należy przy tym pamiętać, że super wypieczone pulpety będą dosyć twarde - co nie znaczy, że niesmaczne.

Danie podajemy z kaszą gryczaną lub kuskusem. W zasadzie to można podać z czym się chce - przecież głównie chodzi o przyjemność.

Pozdrawiam,

Twardy Szparag

www.twardyszparag.pl

Czy ta strona może się przydać komuś z Twoich znajomych? Poleć ją: