Szybkie i zdrowe pulpeciki wołowe
Tym razem w kuchni postanowiłem skupić się na małych przyjemnościach. Priorytetem była prostota dania oraz uzyskany czas wolny, który można spożytkować na błogie lenistwo.
Świeża wołowina, cebula, czosnek i odrobina ziół. To wszystko, połączone ze sobą (w iście magiczny sposób) i zapieczone w piecu to niezwykle zdrowe gotowanie. To coś, co po świętach powinno na stałe zagościć w naszych kuchniach. Szczególnie, że idzie lato (i to nic, że Pani Wiosna wciąż romansuje z Bałwanem) – już czas na zrzucanie zimowej oponki!
Potrzebujemy:
- ok. 200 g wołowiny - może być z odrobiną tłuszczyku
- 1 niewielką cebulę
- 1 ząbek czosnku
- odrobina czerwonego wina (nie jest konieczne)
- świeża bazylia
- sól, pieprz
- łyżka masła
- bulion lub woda
- kilka pieczarek
Przygotowanie:
reklama
Mięso mielimy lub rozdrabniamy w blenderze - byle szybko (im więcej czasu zaoszczędzimy, tym dłużej poleżymy).
Cebulę i czosnek siekamy drobno. Łączymy z mięsem i dodajemy chluścik czerwonego wina - lub bulionu. Wino posiada naprawdę cenne składniki, które doskonale współgrają z tymi zawartymi w czerwonym mięsie - nie martwmy się o alkohol, nawet jeśli robimy obiad dla dzieci – ono odparuje w trakcie pieczenia.
Tak powstały farsz solimy i pieprzymy wg własnego uznania. Formujemy niewielkie kulki, które układamy w żaroodpornym naczynku. Kulki przetykamy świeżymi liśćmi bazylii, układamy kilka pieczarek - dodadzą smaku całości.
Pulpeciki zalewamy odrobiną rosołu, zaś na górę każdego kładziemy szczyptę masła. Tak przygotowane danie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 130 stopni i pieczemy ok. 20-25 minut.
Jeśli chcecie, aby pulpeciki były mniej lub bardziej wypieczone, odpowiednio skróćcie bądź wydłużcie czas pieczenia. Należy przy tym pamiętać, że super wypieczone pulpety będą dosyć twarde - co nie znaczy, że niesmaczne.
Danie podajemy z kaszą gryczaną lub kuskusem. W zasadzie to można podać z czym się chce - przecież głównie chodzi o przyjemność.
Pozdrawiam,
Twardy Szparag