Rozgrzewające i sycące gulasze
Gulasz to bardzo sycąca i rozgrzewająca gęsta zupa z mięsem. Zdecydowanie warto je serwować w jesienno-zimowe popołudnia.
Gulasz jest stosunkowo prostą do przygotowania potrawą, zawsze smaczną i łatwą do podzielenia na porcje, oraz szybkiego odgrzania. Można ugotować więcej i - tym samym - zapewnić sobie obiad na dwa, czy nawet trzy dni (oczywiście, jeśli lubi się jeść to samo trzy dni pod rząd).
Najpopularniejszym mięsem do gulaszu jest wołowina, co pokazują poniższe przepisy:
Gulasz wołowy w pomidorowym sosie
reklama
Składniki:
- 500 g wołowiny gulaszowej
- 1 łyżka smalcu
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka mąki pszennej
- sól i pieprz
- słodka i ostra mielona papryka
- 1 cebula
- 1 pomidor
- 1 szklanka soku pomidorowego (passaty)
Pokrojone w niewielką kostkę mięso oprószyć mąką wymieszaną z przyprawami i odstawić w chłodne miejsce na 20-30 minut. Następnie w rondlu należy rozgrzać oliwę i smalec. Na bardzo gorącym tłuszczu smażyć mięso rumieniąc ze wszystkich stron. Dorzucić pokrojoną w kostkę cebulę, podlać 1/2 szklanki wody i dusić pod przykryciem do miękkości (około 30 minut).
Gdy mięso będzie prawie miękkie dodać obrany ze skórki, pozbawiony gniazd nasiennych i pokrojony w kostkę pomidor, wlać sok, zagotować i doprawić do smaku. Jeśli sos będzie zbyt gęsty można dodać łyżkę rosołu lub soku pomidorowego.
Podawać z grubym makaronem, np. razowym lub kładzionymi kluseczkami.
Przepis pochodzi z książki "Książka kucharska. Polskie przepisy" Ewy Aszkiewicz.
Wołowina po burgundzku
Składniki:
reklama
- 500 g mięsa wołowego (pieczeniowe lub gulaszowe)
- 100 g wędzonego boczku
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
- 1 cebula
- 1 marchew
- 200 g pieczarek
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- sól i pieprz
Wołowinę i boczek pokroić w kostkę, cebulę, marchew i pieczarki w plasterki. W rondlu krótko obsmażyć na oleju boczek i wołowinę. Na patelni udusić cebulę, marchew, a następnie oprószyć mąką. Uduszone warzywa dodać do mięsa i boczku.
Gorącym rosołem zalać mięso z warzywami, dolać wino, przykryć i dusić do miękkości. Pod koniec duszenia dodać przecier pomidorowy i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Podawać z pieczywem.
Gulasz z soczewicą
Składniki (na 6 porcji):
-400 g wołowiny (u mnie udziec wołowy)
- 400 g czerwonej soczewicy
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 cebule
- 1 nieduża czerwona papryka
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oleju
- puszka czerwonej fasoli
- 2 szklanki wody
- puszka pomidorów krojonych
- sól, pieprz, słodka mielona papryka
- natka pietruszki
Mięso wołowe opłukać, pokroić w drobną kostkę, oprószyć mąką, obsmażyć na oleju, przełożyć do rondla, podlać wodą i dusić pod przykryciem do miękkości.
Soczewicę opłukać, zalać ilością wody podaną na opakowaniu, ugotować.
Cebulę i paprykę pokroić w kostkę, zeszklić na maśle, dodać pomidory, soczewicę i fasolę z puszki, wymieszać. Połączyć z uduszonym mięsem, doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką, zagotować. Posypać posiekaną natką pietruszki.
Podawać gorące, można z dodatkiem pieczywa.
Edyta Rosner
www.przystole.blox.pl