reklama
Dojrzewające pierniczki
O co chodzi z tym dojrzewaniem? Otóż należy wymieszać wszystkie składniki ciasta i pod przykryciem odstawić je w ciemne i chłodne miejsce na 4-6 tygodni. W tym czasie ciasto gęstnieje i nabiera smaku, a wszystkie aromaty korzennych przypraw wydobywają swoją moc.
Czas przygotowań 20 minut
Czas pieczenia: 10 minut
Z przepisu otrzymasz: bardzo dużo pierniczków
Składniki
- miód - 500g
- cukier - 2 niepełne szklanki
- masło - 250g
- mąka tortowa - 1kg i 1 szklanka
- jajka - 3-4 + 1 do smarowania
- soda oczyszczona - 3 płaskie łyżeczki
- mleko - 1/2 szklanki + 2-3 łyżki
- sól - szczypta
- orzechy włoskie - szklanka posiekanych
- skórka pomarańczowa - pół szklanki
- rodzynki drobne - 1/2 szklanki
- kakao - 1 czubata łyżka
- cynamon i imbir - 2 łyżeczki
- pieprz, mielone goździki i kardamon - 1/2 łyżeczki
Przygotowanie
Miód, cukier i tłuszcz włożyć do garnka o grubym dnie, powoli podgrzewać stale mieszając, aż wszystkie składniki się połączą, odstawić z gazu i dodać bakalie oraz przyprawy, wymieszać.
Do malaksera (lub do dużej miski jeśli wyrabiamy ciasto ręcznie) wrzucić większość przesianej mąki, jaja, sól, sodę rozpuszczoną w zimnym mleku, kakao, wymieszać. Po chwili dodać gorącą masę z tłuszczu i miodu (jeśli wyrabiamy rękami, to można ją lekko przestudzić), ponownie wymieszać. Na końcu, gdy masa jest już jednolita, dodać pozostałą mąkę i wymieszać.
Ciasto przełożyć do naczynia, przykryć lnianą ściereczką - powinno oddychać. Odstawić na kilka tygodni w chłodne miejsce (spiżarnia, ewentualnie lodówka) aby dojrzewało. Ciasto kiedy odpoczywa zmieni konsystencję z lepkiej i luźnej, na zwięzłą i twardawą.
Po ok. 4-6 tygodniach można przystąpić do pieczenia pierniczków. Ciasto wałkować, lekko podsypując mąką, na ok. 0,5 cm, wykrawać pierniczki. Pierniczki tuż przed włożeniem do piekarnika smarować jajkiem rozmąconym z mlekiem.
Piec pierniki w 160-170 stopniach przez ok. 10 minut, w zależności od wielkości.
Kiedy wyjmujemy gotowe pierniczki z piekarnika, ich brzeg powinien być już twardy, a środek pozostawać jeszcze miękki, wtedy powinny zachować miękkość po ostygnięciu.