Warzywa dobrze nadziane
Podstawowa zasada dobrze zbilansowanej diety mówi, że warzywa i owoce należy jeść 5 razy dziennie. Mogą to być na przykład owoce na drugie śniadanie czy przekąskę, także sok. Warzywa zazwyczaj jemy na kanapkach lub surówkach czy sałatkach podawanych do obiadu.
Doskonałą opcją warzywnego posiłku są warzywa zapiekane. Można je nafaszerować praktycznie wszystkim: ryżem, kaszą, mięsem czy też innymi warzywami. Tak przygotowane będą stanowić pełnowartościowy posiłek lub przekąskę - wszystko zależy od tego, jak duże warzywa przygotujemy. Do faszerowania i zapiekania nadają się: cukinia, bakłażan, pomidor, papryka, pieczarki, cebula, kalarepa i ziemniaki. Skład farszu właściwie zależy tylko od naszej fantazji, ale jeśli potrzebujecie inspiracji, polecam trzy przepisy:
Faszerowane cukinie
Składniki (na 4 porcje):
reklama
- 2 cukinie po ok. 450 g
- 2 filety z kurczaka (400 g)
- 1 czerwona papryka (200 g)
- 1 mała cebula
- 3 łyżki oleju
- 2 jajka
- 50 g startego żółtego sera
- 100 ml bulionu warzywnego
- sól i pieprz
Cukinie przekroić na pół, łyżką wydrążyć miąższ, a środki delikatnie oprószyć solą i pieprzem. Mięso, paprykę i cebulę pokroić w bardzo małą kostkę i podsmażyć na oleju, dodać pokrojony miąższ z cukinii i dusić aż płyn odparuje. Doprawić do smaku pieprzem, przestudzić.
W misce roztrzepać 2 jajka, dodać farsz mięsno-warzywny, dokładnie wymieszać.
Połówki cukinii napełnić farszem (z górką) i posypać tartym serem. Do naczynia do zapiekania wlać bulion, włożyć połówki cukinii i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Zapiekać przez 30 minut w 200 st.C.
Pomidory z niespodzianką
Składniki:
- 6 dużych pomidorów
- 10 dag kaszy kuskus
- 20 dag wędzonej szynki
- 2 jajka
- 1 łyżka startego żółtego sera
- 1-2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 1 niepełna szklanka śmietany 22%
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz
Pomidory umyć, odciąć "czapeczki", wydrążyć, oprószyć wewnątrz ziarenkami smaku.
Kaszę kuskus zalać wrzątkiem do wysokości 0,5 cm nad poziom kaszy, przykryć i odstawić aż napęcznieje. Szynkę pokroić w kostkę, wymieszać z posiekanym czosnkiem, jajkami, ciepłym kuskusem, śmietaną i natka pietruszki, wymieszać i przyprawić solą i pieprzem.
Wydrążone pomidory napełnić farszem, posypać tartym serem, na każdym położyć po kawałeczku masła, przykryć odciętymi "czapeczkami". Ułożyć w żaroodpornym naczyniu (ja użyłam małej blachy do pieczenia posmarowanej masłem).
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC i zapiekać 15-20 minut.
Przepis z magazynu "Kuchnia od kuchni" dla członków Klubu Winiary
reklama
Pieczarki zapiekane
Składniki:
- 12 dość dużych pieczarek
- 10 dag żółtego sera
- 1 cebula
- pęczek natki pietruszki
- 1 białko jajka
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Pieczarki oczyścić i umyć. Odciąć nóżki i pokroić w drobną kostkę, kapelusze odłożyć.
Cebulę obrać, posiekać. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć pieczarki i cebulę, ostudzić.
Natkę pietruszki drobno pokroić, ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
reklama
Białko ubić na sztywno. Wymieszać usmażone pieczarki z natką, serem i białkiem. Przyprawić do smaku.
Kapelusze pieczarek ułożyć w natłuszczonej małej formie, napełnić farszem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200ºC. Zapiekać ok. 15 minut.
Edyta Rosner
www.przystole.blox.pl