Ciasta z … warzywami

Ostatnie zmiany: 27 czerwca 2019
Ciasta z … warzywami

Czy wiecie, że ciasta można piec nie tylko z owocami ale i warzywami? Tak, tak, to możliwe!Dzięki warzywom wypieki nabierają wilgotności i dłużej zachowują świeżość. Świetnie sprawdzą się w tutaj marchewka, cukinia, ziemniak, a nawet buraki. Piekąc takie ciasto na spotkanie ze znajomymi możecie ich zaskoczyć.

Bo chociaż ciasto, czy muffinki marchewkowe są już dość znane, to buraków czy ziemniaków na pewno nikt by się w cieście nie spodziewał. Wszystkie ciasta z warzywami bardzo nam smakowały, a to z cukinią piekłam już kilka razy - jest takie dobre. 

Ciasto marchewkowe

Składniki
ciasto:
- 2 jaja
- 200 g brązowego cukru
- 150 ml oleju
- 200 g startej na drobnych oczkach marchewki
- 50 g posiekanych orzechów włoskich
- 75 g ananasa pokrojonego w drobną kostkę
- 50 g wiórków kokosowych
- 200 g mąki pszennej
- po 1 łyżce: cynamonu, sody i soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

krem:
- 400 g cukru pudru (może być mniej)
- 100 g kremowego serka (np. Bieluch, Philadelphia)
- 50 g masła

Przygotowanie ciasta:
ubić jajka, wciąż ucierając wsypać cukier, a potem cienkim strumieniem wlać olej. Następnie delikatnie wsypać marchewkę, , ananasa, orzechy, wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać łyżką.

Dodać mąkę, cynamon, sodę, sól, proszek do pieczenia i delikatnie połączyć wszystkie składniki.

Gotową masę przełożyć do tortownicy o średnicy 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego do 150 st.C piekarnika i piec przez około 1 godzinę.

Przygotowanie kremu:
mikserem utrzeć serek z miękkim masłem. Dodać cukier puder w 3 częściach, dokładnie ucierając między kolejnymi partiami. Wstawić do lodówki żeby masa lekko stężała.

Zimne ciasto przekroić wzdłuż na dwie równe części, spod posmarować połową kremu, przykryć drugą częścią ciasta i rozsmarować resztę kremu. Wstawić do lodówki (krem stwardnieje).

Przepis ze strony Kwestia Smaku.

Drożdżowa babka z rodzynkami i ziemniakami

reklama

Składniki:
- 400 g mąki pszennej
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 2 ugotowane ziemniaki
- 1 opakowanie suchych drożdży (7g)
- 100 g rodzynek
- szczypta soli
- 150 g cukru pudru
- 1/2 szklanki mleka
- 100 g stopionego masła
- 4 żółtka
- 3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek

Mleko podgrzać, ziemniaki rozgnieść na puree (ja użyłam praski do ziemniaków). Mąkę wsypać do miski, dodać mąkę ziemniaczaną, cukier wanilinowy, cukier puder, drożdże, sól, rodzynki i ziemniaki. Wymieszać łyżką. Dolać letnie mleko i masło, żółtka i oliwę. Wyrobić ciasto (moje było po wyrobieniu dość rzadkie), przykryć ściereczką i odstawić na około godzinę. Potem ponownie wyrobić i przełożyć do natłuszczonej formy. Przykryć i zostawić jeszcze na chwilę. Piekarnik nagrzać do 160ºC, wstawić ciasto i piec około 40 minut. Moje ciasto po tym czasie wyrosło w piekarniku, ale brakowało mu koloru, więc podwyższyłam temperaturę do 180ºC i piekłam aż się zarumieniło.
 
Wyjętą z formy i ostudzoną babkę udekorować lukrem przygotowanym z 1/2 szklanki cukru pudru rozrobionego z odrobiną gorącej wody.

Ciasto buraczane

Składniki*:
- 375 g mąki pszennej
- 1,5 łyżki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- duża szczypta soli
- 225 ml oleju
- 430 - 440 g cukru pudru
- 5 jajek, białka i żółtka oddzielnie
- 225 g surowych czerwonych buraków
- 225 g surowych marchewek
- 150 g posiekanych mieszanych orzechów (u mnie laskowe, włoskie i ziemne nie solone)

Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, cukier i sól. Dodać olej i rozkłócone żółtka. Buraki i marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do pozostałych składników razem z orzechami i dokładnie wymieszać.

Białka ubić na sztywna pianę, a potem  delikatnie, drewnianą łyżką wmieszać ją w ciasto.

Gotową masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 25x21 cm i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st.C. Piec przez około godzinę, aż boki ciasta odejdą od brzegów formy, ciasto będzie sprężyste w dotyku, a patyczek włożony w środek ciasta po wyjęciu będzie suchy.

Przepis z książki "1000 klasycznych ciast i ciasteczek" Wendy Hobson.

reklama

Ciasto czekoladowo-cukiniowe

Składniki:
- 240 g mąki pszennej
- 40 g kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 110 g masła w temperaturze pokojowej
- 160 g cukru kryształu
- 1 cukier wanilinowy
- 3 jajka
- 280 g cukinii
- 170 g gorzkiej czekolady

do posypania:
- 40 g cukru kryształu
- 70 g orzechów laskowych

Cukinię razem ze skórką zetrzeć na dużych oczkach, czekoladę pokroić w niezbyt drobną kostkę. W misce wymieszać mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia, sól i kawę. Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Nadal miksując dodawać po jednym jajka, potem stopniowo wsypywać mąkę., dokładnie wymieszać. Wsypać cukinię i czekoladę, wymieszać łyżką. Masę przełożyć do natłuszczonej i posypanej bułką tartą tortownicy. Posypać cukrem wymieszanym z pokrojonymi orzechami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C i piec 40-50 minut.

Edyta Rosner
przystole.blox.pl/html

Czy ta strona może się przydać komuś z Twoich znajomych? Poleć ją: