Faszerowane jajka – wielkanocne propozycje blogerek

Nie wyobrażamy sobie Wielkanocy bez jajek. Ów symbol narodzin i nowego życia, w wersji wielkanocnej, to nie tylko pisanki i kraszanki w koszyczku ze święconką, ale i jaja ze świątecznego stołu, faszerowane na dziesiątki sposób.
Jaja gotujemy na twardo, oddzielamy żółtka od białek. Białka układamy na półmisku - może na liściach sałaty? Żółtka wrzucamy do miseczki. A potem? Potem komponujemy z nich farsz, czyli kulinarnie szalejemy, bowiem wachlarz możliwości jest ogromny, a i nasza inwencja twórcza w tym zakresie bywa doprawdy imponująca.
Jaja faszerowane pastami: z pieczarek, tuńczyka, łososia i zielonego groszku, czyli do wyboru, do koloru. Polecamy!

reklama
Jajka z pieczarkami
Kasia z www.fabrykaprzepisow.pl: Jaja? Bez nich nie ma świątecznego śniadania. Na naszym stole pojawiają się co najmniej dwa lub trzy rodzaje. Moje ulubione to te z pieczarkami. Szybko, łatwo i smacznie!
Składniki
- 8 jajek
- 4 duże pieczarki
- 2 ząbki czosnku
- ok. 2 łyżeczki śmietany
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 4 łyżki majonezu
- 2 łyżeczki chrzanu
- posiekana dymka lub szczypiorek
- garść posiekanej natki pietruszki
Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Kroimy je na pół, żółtka wyjmujemy do dwóch misek i rozgniatamy. Białka układamy na talerzu.
Pieczarki ścieramy na grubych oczkach i przesmażamy na oliwie ze startym czosnkiem, aż odparuje woda. Gdy ostygną, łączymy je z żółtkami. Dodajemy: natkę z pietruszki, śmietanę, majonez oraz sól i pieprz (majonezu i śmietany dodajemy w takiej ilości, aby farsz się połączył). Farsz nakładamy na połówki jajek, dekorujemy sosem (majonez i chrzan dokładnie mieszamy). Podajemy na posiekanym szczypiorku lub dymce z pieczywem.

reklama
Jajka faszerowane tuńczykiem
Ania z www.bajkorada.blogspot.com: Na Wielkanocnym stole nie może zabraknąć jajek. Najbardziej lubię te faszerowane tuńczykiem. Są pyszne, a ich przygotowanie, choć banalnie proste, może być świetną zabawą dla całej rodziny.
Składniki
- 6 jajek
- puszka tuńczyka
- sól
- pieprz
- 3 łyżki majonezu
- posiekany szczypiorek lub natka pietruszki
Ugotowane na twardo jajka obieram ze skorupki i kroję na pół. Żółtka mieszam z tuńczykiem z puszki i dodaję trochę majonezu oraz sól i pieprz, dodaję zieleninę. Gotowe!

reklama
Jaja faszerowane pastą z zielonego groszku
Ola z 2smaki: Jajka to smak świąt z dzieciństwa, ale nie wyobrażam sobie świątecznego stołu bez nich. Moja propozycja to jaja faszerowane banalnie prostą pastą z zielonego groszku.
Składniki
- 6 jajek
- opakowanie mrożonego groszku
- 50 g miękkiego masła
- łyżeczka soli
- 2 łyżki gęstej, tłustej śmietany
- ew. garść startego sera, typu gruyere lub parmezan
Groszek ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź, wystudź, zmiksuj z masłem. Dodaj śmietanę i ser, jeśli chcesz. Dopraw do smaku.

Jajka z łososiem
Ania z www.dwiechochelki.pl: Faszerowane jaja... Uwielbiam prostotę tej potrawy i mnogość wariantów oraz to, że nigdy nie wychodzą takie same. Zawsze posypuję je posiekanym szczypiorkiem, nie żałuję też natki i koperku – powinny być zielone. Przecież to potrawa na wiosnę.
Składniki
- 6 jaj ugotowanych na twardo
- 100 g wędzonego łososia
- 2 ogórki konserwowe
- 2 łyżki posiekanego koperku
- sól, pieprz
- sok z cytryny
- 1-2 łyżki majonezu
- do dekoracji: plastry łososia, oliwki, szczypior, koperek, kapary, świeży ogórek, rzodkiewka, itp.
Jajka obieram ze skorupek, kroję na pół i ostrożnie wyjmuję żółtka. Połówki białek układam na półmisku. Żółtka przekładam do miski i mieszam je z drobno posiekanymi ogórkami, koperkiem i łososiem, którego skrapiam sokiem z cytryny. Dodaję sól i pierz, majonez i wszystko dokładnie mieszam. Nakładam powstałą masę do białek. Dekoruję.
Smacznego!