Muffinki mech
Skoro wiosna już w powietrzu, dookoła się zieleni i pachną bzy - postanowiliśmy poddać się wiosennym trendom I w ten oto sposób przedstawiamy muffinki - leśny mech. Co Wy na to?
Leśne muffinki
Składniki:
450g mrożonego szpinaku
kostka masła/margaryny
3 jajka
1,5 szklanki cukru
2,5 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
kilka kropel aromatu waniliowego lub 2 opakowania cukru wanilinowego
500g. ser mascarpone
6 łyżek cukru pudru
sok z połowy cytryny
skórka starta z połowy cytryny
owoce do smaku i ozdoby, np: maliny, jagody, jeżyny, truskawki, poziomki, pestki granatu, borówki, żurawina
Szpinak rozmrażamy. Odciskamy wodę. Rozpuszczamy margarynę i studzę. Jajka i cukier ubijamy, aż masa zrobi się puszysta a cukier się rozpuści. Dodajemy tłuszcz i miksujemy dalej. Dosypujemy mąkę, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy. Na koniec dorzucamy szpinak i miksujemy dalej.
Do formy do muffinek wkładamy papilotki. Następnie wlewamy masę do 3/4 wysokości foremek. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 20-25 minut. Studzimy.
Odcinamy górę muffinki i ją rozkruszamy. Na wierzchu ciastka rozsmarowujemy masę przygotowaną z serka mascarpone, cukru pudru, soku z cytryny i skórki cytrynowej. Posypujemy powstałą zieloną kruszonką. Ozdabiamy owocami. Wręczamy komuś ulubionemu:)