Śniadanie? Naturalnie BEZ… kompromisów

Materiał sponsorowany 
Ostatnie zmiany: 28 czerwca 2019
Śniadanie? Naturalnie BEZ… kompromisów


Czy Wasze dzieci nie przepadają za porankami? Najpierw jest bitwa o wstawanie i ubieranie, a potem o śniadanie? Pamiętajcie, że istnieje sposób na to, by poranki stały się przyjemne dla wszystkich!

Najlepiej codziennie wieczorem ustalcie, co ma się wydarzyć przed wyjściem z domu. Tak, żeby dzieci konkretnie wiedziały, jakie są oczekiwania i jak będzie wyglądał poranek. Nawet jeśli rano pojawią się napięcia, będziecie mogli przypomnieć Waszą wieczorną umowę. Nie zapomnijcie też o przygotowaniu pysznego, wartościowego śniadania. Wielu rodziców rezygnuje z tego posiłku zakładając, że dziecko zje w przedszkolu lub kupi sobie coś w szkole.

Tymczasem zrobienie śniadania zajmuje chwilkę, a jeśli sięgniecie po produkty uwielbiane przez dzieci, poranki staną się miłym początkiem dnia. A co uwielbiają milusińscy? Oczywiście płatki! Z dodatkiem prawdziwego kakao, cynamonu, miodu.

Warto sięgnąć po płatki zbożowe od Lubelli o ulepszonym składzie! Płatki są teraz BEZ oleju palmowego i BEZ syropu glukozowego. Zawierają pełne ziarno, witaminę B1 i minerały takie jak na przykład: mangan, fosfor, cynk czy żelazo.

Oczywiście najszybsze śniadanie to płatki z mlekiem lub jogurtem, ale wystarczy kilka dodatków i każdego dnia wyczarujecie nieszablonowy, smakowity i wartościowy posiłek.

A oto kilka inspiracji:

Budyń jaglany z chrupiącą niespodzianką

3 porcje:

  • płatki zbożowe Lubella Miodo Kółka
  • 100 g kaszy jaglanej (około pół szklanki)
  • szklanka mleka ryżowego
  • łyżka ciemnego kakao banany

Kaszę płuczemy i sparzamy wrzątkiem. Następnie zalewamy podwójną ilością wody i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy 12 minut, aż woda się wchłonie. Możemy to zrobić dzień wcześniej i rano podgrzać ją tylko z mlekiem. Wtedy, przyrządzenie budyniu zajmie nam nie więcej, niż kanapek. Ugotowaną miksujemy z mlekiem ryżowym i kakao.

Nakładamy do miseczek i dodajemy pokrojone plasterki banana i garść płatków zbożowych Lubella Miodo Kółka.

Kokosowy omlet z płatkami

1-2 porcje:

  • jajka - 3 sztuki
  • płatki zbożowe Lubella Choco Muszelki
  • 1/2 szklanki cukier trzcinowy
  • 3 łyżeczki mąka pszenna
  • 1 czubata łyżka wiórków kokosowych
  • 2 czubate łyżki + do posypania
  • masło klarowane - do posmarowania patelni

do podania:

  • ricotta
  • 2 łyżki świeże figi - 2-3 sztuki
  • miód - do polania

Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na pianę, a żółtka ubijamy z cukrem na jasną i puszystą masę. Do ubitych żółtek wsypujemy mąkę, wiórki kokosowe i mieszamy.

Dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy całość.

Masę przekładamy na patelnię wysmarowaną masłem, a na wierzch sypiemy porcję Choco Muszelek. Smażymy na bardzo małym ogniu! W momencie, kiedy spód się dobrze zetnie, a wierzch jeszcze delikatnie będzie ‚luźny’, należy omlet delikatnie zsunąć na talerz, a następnie zakryć patelnią i odwrócić- tak, aby omlet umieszczony był z powrotem na patelni. Smażymy około minuty.

Podajemy z ricottą, świeżymi figami, skrapiamy miodem i posypujemy wiórkami i płatkami zbożowymi Lubella Choco Muszelki.

Zapiekanka naleśnikowa z granatem i płatkami

 

naleśniki:

  • 3/4 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • łyżka oleju rzepakowego

masa do zapiekania:

  • 0/5 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki płynnego miodu

dodatkowo:

  • szklanka płatków zbożowych Lubella Choco Muszelki
  • 8 łyżek kremowego twarożku
  • pół łyżeczki masła do natłuszczenia formy
  • granat

Składniki na naleśniki miksujemy i smażymy na rozgrzanej, lekko natłuszczonej patelni.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Każdy naleśnik smarujemy twarożkiem. Zwijamy i kroimy w plastry. Powstałe roladki układamy w niewielkim, lekko natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.

Przestrzeń między naleśnikami wypełniamy płatkami zbożowymi Lubella Mlekołaki Choco Muszelki. Mleko roztrzepujemy z jajkami oraz miodem. Zalewamy naleśniki. Pieczemy około 25 minut w 180 stopniach. Podajemy ciepłe, posypane pestkami granatu.

Cynamonowy mus z jabłek z twarożkiem i płatkami

 

1 porcja:

  • jabłka - 2 duże
  • twarożek wiejski - 2 łyżki
  • Lubella Miodo Kółka - 4 łyżki
  • orzechy włoskie - 2 sztuki
  • miód - 1 łyżeczka
  • cynamon - 1/2 łyżeczki

Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i zalewamy wodą. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 2-3 minuty.

Doprawiamy cynamonem oraz miodem, dodajemy drobno posiekane orzechy włoskie, mieszamy.

Podajemy z twarożkiem wiejskim oraz Miodo Kółkami.

 

Migdałowy pudding z chia, bananem i płatkami

4 porcje:

  • mleko migdałowe - 500 ml
  • chia - 7 czubatych łyżek
  • banan - 3 sztuki
  • cukier waniliowy - 2 łyżeczki
  • miód - do smaku
  • Lubella Choco Kulki - do podania
  • płatki migdałowe - do posypania

Mleko migdałowe lekko podgrzewamy, następnie mieszamy z chia, cukrem waniliowym oraz miodem do smaku i odstawiamy na 30 minut.  W międzyczasie mieszamy, aby nie powstały grudki. Chia rozlewamy do szklanek i wstawiamy na noc do lodówki. Po przebudzeniu chia wyjmujemy, a tuż przed samym podaniem rozgniatamy banany z odrobiną soku z cytryny i przekładamy na wierzch.

Podajemy z płatkami migdałowymi, plasterkami banana oraz Choco Kulkami.

Czy ta strona może się przydać komuś z Twoich znajomych? Poleć ją: