5 sposobów na gorącą czekoladę
Gorąca czekolada kojarzy się z chłodem zimy i ciepłem domowego ogniska. Cudownie rozgrzewa i dobrze nastraja, dlatego zawsze warto ulegać tej słodkiej pokusie.
W gorącej czekoladzie świetne jest to, że tak naprawdę nie istnieje jedna obowiązująca receptura – prawdopodobnie każdy, kto choć raz ją zrobił, będzie próbował modyfikować ją tak, by znaleźć idealne dla siebie proporcje i smak.
Gorąca czekolada ma niejedno oblicze – aby stworzyć jej bazę potrzebujesz niewielu składników: tabliczkę czekolady, szklankę mleka, trochę kremówki i cukru, jeśli używasz wyłącznie czekolady gorzkiej. Później możesz bawić się zarówno proporcjami (im mniej mleka dodasz, tym czekolada będzie bardziej gęsta), i smakiem (wystarczy dodać swój ulubiony składnik: wanilię, cynamon czy chili, by odkryć niebo). Dlatego eksperymentuj i poszukuj.
Ten deser jest nie tylko smaczny, ale i pięknie się prezentuje. Każdą filiżankę lub szklankę nią wypełnioną warto udekorować bitą śmietaną (30% śmietaną kremówką ubitą z cukrem pudrem), posypaną wiórkami czekolady, kakao, cynamon lub cukrowymi serduszkami.
Zobacz, jak szybko przygotujesz gorącą czekoladę na 5 sposobów
Gorąca czekolada po meksykańsku
Sercem czekolady w meksykańskim stylu jest chili - taka czekolada rozgrzewa naprawdę mocno i szybko.
Składniki:
- 1 gorzka czekolada
- 1 szklanka mleka
- 100 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru
- duża szczypta chili w proszku
- duża szczypta cynamonu
Przygotowanie:
Do garnuszka wlej mleko i śmietankę, dodaj cukier, chili i cynamon. Podgrzewaj na małym ogniu. Mieszaj aż do rozpuszczenia cukru i zagotowania mleka. Wsyp posiekaną bądź startą czekoladę. Całość zagotuj, poczekaj aż czekolada się rozpuści.
reklama
Gorąca czekolada po aztecku
Co powiesz na gorącą czekoladę na aztecką nutę, czyli gorzką czekoladę w towarzystwie zdecydowanych przypraw: cynamonu, gałki muszkatołowej oraz czarnego pierzu? Podobno to najstarszy przepis świata!
Składniki:
- 1 gorzka czekolada
- 1 szklanka mleka
- 100 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru
- szczypta cynamonu
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta czarnego mielonego pierzu
Przygotowanie:
Do rondelka wlej mleko, zagotuj. Dodaj posiekaną czekoladę, cukier oraz przyprawy. Pogotuj chwilę. Dodaj śmietankę, zamieszaj.
Gorąca czekolada - malinowa
Ta czekolada smakuje latem. Zresztą... przekonaj się sama~!
Składniki:
- 1 gorzka czekolada
- 1 szklanka mleka
- 100 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki sosu z malin lub konfitury malinowej
Przygotowanie:
Do garnuszka wlej mleko i śmietankę, dodaj cukier. Podgrzewaj na małym ogniu, mieszaj aż do rozpuszczenia cukru i zagotowania mleka. Wsyp posiekaną bądź starta czekoladę. Całość zagotuj. Na dno szklanek włóż sos lub konfiturę malinową, wlej gorącą czekoladę.
reklama
Gorąca czekolada z likierem
Taka czekoladowo-alkoholowa propozycja skierowana jest wyłącznie do dorosłych łasuchów.
Składniki:
- 1 gorzka czekolada
- 1 szklanka mleka
- 100 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru
- pół kieliszka ulubionego likieru
Przygotowanie:
Do garnuszka wlej mleko i śmietankę, dodaj cukier. Podgrzewaj na małym ogniu, mieszaj, aż do rozpuszczenia cukru i zagotowania mleka. Wsyp posiekaną bądź startą czekoladę. Całość zagotuj. Dodaj likier.
Gorąca, łagodna czekolada
Gorąca czekolada, do przygotowania której wykorzystasz zarówno czekoladę gorzką, jak i mleczną, będzie zdecydowanie łagodniejsza w smaku niż poprzednie – zdecydowane - propozycje. To idealna opcja dla tych, którzy nie są fanami czekolady deserowej.
Składniki:
- pół czekolady gorzkiej
- pół czekolady mlecznej
- 1 szklanka mleka
- 100 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru
Przygotowanie:
Do garnuszka wlej mleko i śmietankę, dodaj pokruszoną czekoladę. Gotuj na małym ogniu, aż czekolada się rozpuści i zgęstnieje.