Jesienne szarlotki
reklama
Jesień to dla mnie piękne kolorowe liście spadające z drzew, spacery z synkiem nad rzekę i rzucanie do niej kamieni, korzystanie z uroków ostatnich ciepłych dni. A co najlepszego można jesienią znaleźć na naszym stole? Dla mnie odpowiedź jest oczywista: szarlotkę!
Pyszne, kruche ciasto z dużą ilością jabłek i obowiązkowo cynamonem. Bez cynamonu nie wyobrażam sobie jabłek w szarlotce. I już widzę, że moje zamiłowanie do tej przyprawy udzieliło się także mojemu synkowi, bo smakuje mu wszystko co jest nim posypane i to właśnie cynamon jako pierwszy nauczył się rozpoznawać wśród przypraw. Dlatego już się cieszę na wszystkie nowe przepisy na szarlotki, które czekają na wypróbowanie. Na pewno w naszym domu będą się cieszyły dużym wzięciem.
A właściwie to wiecie, skąd wzięła się nazwa szarlotka? Ja byłam ciekawa i sprawdziłam:).Otóż szarlotkę stworzył dla cara Aleksandra I francuski cukiernik Marie-Antoine Carême. Swoją nazwę szarlotka zawdzięcza księżnej Charlotcie, szwagierce cara, późniejszej carycy.
Kilka sprawdzonych przepisów już mam, więc chętnie się nimi z Wami podzielę. Mam nadzieję, że je wypróbujecie, bo naprawdę warto.
Szarlotka polska
Składniki
ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 125 g masła
- 3 żółtka
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka spirytusu
- sody na końcu noża
- około 2 łyżek letniej wody
- około 1/4 łyżeczki soli
masa jabłkowa:
- 1 kg kwaśnych jabłek (papierówki, antonówki, szara reneta)
- około 3/4 szklanki cukru kryształu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki mielonych goździków
- 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 1 łyżka masła
Przygotowanie ciasta: mąkę przesiekać z masłem, dodać resztę składników bez wody, zagniatać ciasto, następnie dodawać po trochu wodę. Zagnieść gładkie, nie przylepiające się do rąk ciasto. Podzielić je na dwie części i odłożyć by odpoczęło.
W tym czasie przygotować masę jabłkową: jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w ćwiartki. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić jabłka, chwilę podsmażyć ciągle mieszając. Kiedy zaczną mięknąć, dodać cukier i przyprawy. Poddusić aż zaczną się rozpadać. Ostudzić.
Tortownicę o średnicy 24 cm lekko wysmarować masłem i wysypać mąką. Spód wylepić połową ciasta (zrobiłam wyższy brzeg, żeby masa jabłkowa nie wyciekła w czasie pieczenia), ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C na 10 minut. Wyjąć z pieca, na podpieczony spód nałożyć jabłka. Pozostałą część ciasta pokruszyć na jabłka. Wstawić do piekarnika i piec kolejne 40 minut.
Oryginalny przepis zaczerpnęłam ze strony whiteplate.blogspot.com
Szarlotka królewska
Składniki
ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 250 g masła lub margaryny
- 5 żółtek
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 łyżki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
masa:
- 1 kg jabłek
- cynamon
piana:
- 5 białek
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę, posiekać z masłem lub margaryną. Dodać żółtka, cukier i cukier waniliowy. Zagnieść ciasto. Podzielić je na trzy części. Do jednej z nich dodać kakao i jeszcze raz wyrobić. Wszystkie części ciasta zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki.
Po schłodzeniu jedną część jasnego ciasta rozwałkować i przenieść do prostokątnej formy o wymiarach 24x28 cm, wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach, rozłożyć na cieście i posypać cynamonem. Na warstwę jabłek zetrzeć na dużych oczkach drugą część jasnego ciasta.
Białka ubić na sztywną pianę, w połowie ubijania wsypując powoli cukier, a na końcu wsypać mąkę ziemniaczaną. Nałożyć na ciasto. Ostatnią, kakaową część ciasta zetrzeć na dużych oczkach bezpośrednio na pianę z białek.
Formę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na około 60-75 minut.
Szarlotka teściowej
Składniki:
Ciasto
- 1 całe jajko i 1 żółtko
- 60 dag mąki pszennej
- 1 kostka margaryny (używam Palmy)
- kubek (180g) kwaśnej śmietany
- 20 dag cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie
- 1,5 kg jabłek
- 2 garści bułki tartej
- 6 łyżeczek cukru kryształu
- 1/2 łyżeczki cynamonu (można dodać więcej)
Składniki ciasta włożyć do miski i wyrobić gładkie ciasto.
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać z bułką tarta, cukrem i cynamonem.
Ciasto podzielić na dwie równe części, jedną wylepić dno natłuszczonej prostokątnej formy. Na ciasto wyłożyć przygotowane jabłka. Ponieważ ciasto jest miękkie i bezpośrednio na jabłkach nie da się rozsmarować, z górną warstwą radzę postąpić tak: przygotować papier do pieczenia o wielkości formy w której pieczemy szarlotkę. Papier wylepić ciastem, odwrócić do góry nogami i ciasto położyć na jabłkach. Odlepić papier. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 1 godziny w temp. 180°C
Edyta Rosner
www.przystole.blox.pl