Rabarbarowe love
Zaczął się już sezon na rabarbar, chociaż na ten własny, ogródkowy muszę jeszcze troszkę poczekać. Dla mnie pierwszy rabarbarowy kompot to znak, że już niedługo nadejdzie lato ze swoimi upalnymi dniami i ciepłymi nocami. Czy i Wam, tak jak mnie, już zawsze kompot z rabarbaru będzie się kojarzył z dzieciństwem?
Warto wiedzieć, że nie tylko do kompotu możemy używać tego warzywa. Rabarbar jest bardzo uniwersalny i świetnie spisze się jako dodatek do ciasta drożdżowego czy bułeczek. Dobrze też komponuje się z innymi owocami, np. jabłkami, gruszkami, czy truskawkami. Właściwie to daje nam bardzo szerokie pole do popisu.
Nie warto jednak przesadzać z ilością zjadanego rabarbaru, zwłaszcza surowego, bo zawiera on szkodliwe kwasy szczawiowe. Nadmiar kwasów szczawiowych może osłabić kości i zęby, ponieważ wiążą one wapń. Nasz organizm tych kwasów nie rozkłada, potrafi je jedynie stopniowo wydalać. Jeśli do nerek dostanie się ich zbyt dużo mogą się zacząć odkładać kamienie nerkowe – dlatego osoby chore na nerki nie powinny jeść rabarbaru. Nie poleca się również rabarbaru dzieciom, chyba, że popiją go dużą ilością mleka. Na szczęście kwasy szczawiowe podczas ogrzewania ulegają w dużym stopniu rozkładowi, dlatego rabarbar jemy tylko w postaci gotowanej, pieczonej lub duszonej.
Pomimo tego warto rabarbar jeść przez ten krótki czas, kiedy jest na niego sezon. Zawiera też duże ilości witaminy A, C, E oraz kwas foliowy, potas, wapń, fosfor, magnez. Jego kwaśny smak pochodzi od kwasów cytrynowego i jabłkowego, które mają właściwości odkażające. Jest również cennym źródłem błonnika, a do tego ma właściwości odtruwające i oczyszczające organizm, więc jest to warzywo wprost idealne na wiosnę, kiedy bardziej dbamy o naszą dietę i figurę.
Polecam Wam trzy sprawdzone przepisy na rabarbarowe słodkości. Korzystajcie, póki czas!
Ciasto drożdżowe z rabarbarem
reklama
Składniki
Ciasto:
- 1/2 kg mąki pszennej
- 50g drożdży (pół kostki)
- 1 jajko
- 3 łyżki cukru kryształu
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 szklanka mleka
- 3 łyżki wody
- 3 łyżki roztopionego masła
- szczypta soli
- rabarbar
Kruszonka:
- 4 łyżki mąki
- 2 łyżki stopionej margaryny
- 2 łyżki cukru pudru
Lukier:
- 3/4 szklanki cukru pudru
- kilka kropli aromatu śmietankowego (dałam waniliowy)
- 3 łyżki gorącej wody
Drożdże rozetrzeć w misce lub garnku z 3 łyżkami cukru kryształu, dosypać 3 łyżki mąki, rozetrzeć, wlać ciepłe mleko, dokładnie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
Do wyrośniętego rozczynu dodać mąkę, roztrzepane jajko, masło, szczyptę soli, wodę, cukier puder i zagnieść ciasto. Odstawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość. Potem jeszcze raz zagnieść. Rozwałkować i wyłożyć do prostokątnej formy. Na wierzch posypać umyty, obrany i pokrojony rabarbar, posypać kruszonką przygotowaną z podanych składników. Odstawić jeszcze raz do wyrośnięcia na ok. 15 minut.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 1 godziny w 180ºC.
Kiedy ciasto wystygnie, polać je przygotowanym lukrem.
Muffinki z rabarbarem
reklama
Składniki
kruszonka:
- 1/2 szklanki +2 łyżki mąki
- 1/2 szklanki brązowego cukru (dałam zwykły biały kryształ)
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 kostki masła
Na dwanaście muffinek wystarczyła mi połowa kruszonki, więc spokojnie można zmniejszyć ilość składników o połowę.
- 300 g rabarbaru
- 3 łyżki cukru pudru
ciasto:
- 1 i 1/4 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1/2 kostki miękkiego masła
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2 jajka
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1/2 szklanki mleka
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą.
reklama
Masło rozetrzeć mikserem, dodać cukier z cukrem wanilinowym i miksować aż masa będzie puszysta. Dodać jajka i dobrze ubić.
Wlać mleko i wsypać mąkę, wymieszać wszystko łyżką do połączenia składników.
Ciasto wyłożyć do foremki.
Rabarbar umyć, oczyścić, pokroić w niedużą kostkę. Wymieszać z cukrem pudrem. Wyłożyć na ciasto w foremce, lekko wciskając go w ciasto.
Posypać przygotowaną kruszonką.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200ºC i piec ok. 25 minut, aż wierzchy będą złociste.
Placek z rabarbarem i migdałową kruszonką
Składniki
ciasto:
- 250 g miękkiego masła
- 150 g cukru pudru
- 4 jajka
- 400 g maki pszennej
- 2 łyżki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 150 ml mleka
wierzch:
- 1 kg rabarbaru
- 2 opakowania cukru waniliowego
kruszonka:
- 100 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 100 g mielonych migdałów
- 50 g cukru
Przygotować ciasto:
masło utrzeć na puszystą masę. Stopniowo, ciągle ucierając, wsypać cukier i kolejno wbić jajka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i na zmianę z mlekiem dodawać do ucieranego ciasta. Dokładnie wymieszać i przełożyć do natłuszczonej formy o wymiarach 40x25 cm.
Rabarbar umyć, obrać i pokroić w nieduże kawałki. Wymieszać z cukrem waniliowym i rozłożyć na cieście.
Przygotować kruszonkę:
mąkę zagnieść z masłem, cukrem i mielonymi migdałami. Kruszonką posypać ciasto.
Formę z ciastem wstawić do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piec przez około 45 minut.
Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Przepis zaczerpnięty z gazety "Sól i pieprz" nr 6/2010.
Edyta Rosner
www.przystole.blox.pl