Jagodzianki - na dwa sposoby
Jagody to kolejny, obok jeżyn, symbol lata i wakacji. Jako dziecko zawsze po zjedzeniu jagód biegłam do lustra i oglądałam zafarbowane przez jagodowy sok język i zęby - teraz, dokładnie tak samo robi mój starszy synek.
Jagodowego sezonu nie wyobrażam sobie bez jagodzianek.
Mam dwa ulubione przepisy, które zawsze się sprawdzają i nigdy mi się nie znudzą!
reklama
Jagodzianki
Składniki:
ciasto
- 500g mąki pszennej
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 czubata łyżka masła lub margaryny
- 5 dag drożdży
- 1 szklanka mleka
- szczypta soli
nadzienie
- 250g jagód
- 1 czubata łyżka bułki tartej
- 3 łyżki cukru kryształu
- 1 duże opakowanie cukru wanilinowego
- 1 jajko i odrobina mleka do posmarowania bułek
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru pudru i łyżką mąki, rozprowadzić szklanką ciepłego mleka i odstawić w przykrytym ścierką naczyniu do wyrośnięcia. Jajka ubić z cukrem. Do miski z wyrośniętym rozczynem wsypać mąkę, wymieszać, dodać jajka z cukrem i roztopione letnie masło lub margarynę. Wyrabiać, aż ciasto zacznie odstawać od ręki, odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia.
Przebrane jagody opłukać na sitku, dokładnie osączyć, wymieszać z bułką tartą, cukrem i cukrem wanilinowym.
Kiedy ciasto wyrośnie, odrywać niewielkie kawałki, rozpłaszczyć na dłoni, nakładać po ok. 1 łyżce jagód z cukrem, zlepić dokładnie, żeby nadzienie nie wyciekło. Bułeczki układać na natłuszczonej blasze w sporych odstępach, znów przykryć ścierką i odstawić do wyrośnięcia. Jeśli ciasto się lepi do rąk, wystarczy ręce posmarować odrobiną oleju.
Piekarnik nagrzać do 180ºC, każdą bułeczkę posmarować jajkiem roztrzepanym z odrobiną mleka, wstawić do piekarnika i piec aż się zrumienią.
Drożdżówki z twarożkiem i jagodami
Składniki (na 12 bułeczek):
reklama
- 450 g mąki pszennej
- 16 g świeżych drożdży
- 1 i 1/8 szklanki letniego mleka
- 80 g drobnego cukru
- 1 łyżeczka soli
- 70 g miękkiego masła
- 1 duże roztrzepane jajko
nadzienie:
- 200 g jagód
- 150 g serka śmietankowego jak na serniki
- 2 łyżki miodu
- 2-3 łyżki cukru waniliowego
lukier:
- 3/4 - 1 szklanka cukru pudru
- 3 łyżki gorącej wody
Jagody opłukać i osuszyć.
Serek, miód i cukier waniliowy wymieszać i odstawić.
Do dużej miski wsypać mąkę, na środku zrobić wgłębienie, wkruszyć do niego drożdże, posypać łyżeczką cukru i polać ostrożnie niewielką ilością mleka. Rozgnieść palcami drożdże z cukrem i mlekiem tak, żeby powstała w miarę jednolita masa. Miskę przykryć ściereczką i odstawić na chwilę, żeby zaczyn zaczął rosnąć.
Następnie dodać pozostałe składniki ciasta i wyrobić miękkie, elastyczne ciasto (jeśli za bardzo będzie się kleić, można dosypać mąki). Ponownie przykryć i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto wyjąć, lekko wyrobić. Podsypując delikatnie mąką rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30x35 cm (nie większy, bo ciasto będzie zbyt cienkie). Posmarować powierzchnię ciasta twarożkiem, posypać jagodami. Całość zwinąć wzdłuż krótszego boku.
Pokroić na 12 równych części - ślimaków. Ułożyć ja na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odległości 1 cm od siebie.
Odstawić znowu do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 60 minut.
Piec w temperaturze 190 st.C przez około 20-30 minut aż bułeczki będą dobrze wypieczone.
Jeszcze ciepłe polukrować.
Źródło przepisu: mojewypieki.blox.pl
Edyta Rosner
www.przystole.blox.pl