Ostatnie zmiany: 27 czerwca 2019

reklama

Alzacki placek cebulowy

Alzacki placek cebulowy

Czas przygotowań 15 minut
Czas pieczenia: 45 minut

Z przepisu otrzymasz: 1 tortownicę

reklama

Składniki

  • śmietana - 250ml
  • mleko - 250ml
  • jajka - 3
  • żółtka - 2
  • sól, pieprz, pieprz kajeński - do smaku
  • cebule - 4-5
  • masło - 60g
  • Ciasto -
  • mąka - 200g
  • masło - 125g
  • woda - 2-3 łyżki
  • żółtko - 1
  • sól -

Przygotowanie

Ciasto: Mąkę przesiać i dodać sól. Dobrze schłodzone masło pokroić w kostkę. Wszystko, razem z żółtkiem, wymieszać w misce, na początku czubkiem noża, potem końcami palców. Następnie ugnieść szybko ciasto. W przypadku jeżeli będzie za suche, można dodać odrobinę wody; jeżeli zbyt kleiste, lekko obsypać mąką. Uformować kulę z ciasta i obwinięte folią spożywczą wsadzić na godzinę do lodówki.

W tym czasie natłuścić lekko tortownicę i oprószyć mąką. Ciasto rozwałkować i wyłożyć na formę do tart lub do tortownicy. Wyrównać boki, po czym ponakłuwać, wielokrotnie spód widelcem. Wyłożyć folią aluminiową, na spód wysypać groch lub fasolę i piec ok. 15 min. w temperaturze 200 celsiusa. Następnie zdjąć folię, tak aby nie wysypać grochu na ciasto. Zapiekać jeszcze ok.15 min., tak aby zniknęły wilgotne plamy ciasta.

Śmietanę, mleko, jajka, żółtka, sól, pieprz i pieprz kajeński wymieszać w misce. Pokroić cebule najpierw na połówki, a potem na cienkie plasterki. Udusić na maśle. Wymieszać z masą jajeczną i wlać do upieczonej formy z ciasta. Zapiekać w temperaturze 180 celsiusa ok.30 min., aż ciasto się zetnie i zarumieni.

Nie od dziś uważam, że kruche ciasto jest jednym z najważniejszych, a przynajmniej jednym z najbardziej zacnych wynalazków kuchni w ogóle. W Polsce znane jest ono doskonale, jako podkład do wielu słodkich wypieków. Utarł się wręcz pogląd, że jest to ciasto tylko słodkie. Jednakże jest to według mnie pogląd zdecydowanie krzywdzący.

Oczywiście, nie ma to jak słodka, wiśniowa tarta z galaretką, albo placek cytrynowo jajeczny. Mało kto jednak chyba dzisiaj pamięta, że jednymi z najbardziej wykwintnych dań, i to w niejednej kuchni świata, są właśnie ciasta podawane jako przystawki, czy wręcz dania główne. Toteż, występując w obronie tego rodzaju, zapomnianych po trosze u nas wypieków, chciałbym przedstawić wam niewielki fragment królestwa niesłodkich ciast. 

Długo zastanawiałem się, jaką potrawę wybrać. Jest to o tyle trudne, że właściwie każdy rodzaj odpowiednio przyrządzonego warzywa czy mięsa można zalać beszamelem, lub zmieszanym z jajkami mlekiem i upiec na kruchym spodzie W Polsce nie ma właściwie żadnej książki kucharskiej, która poświęcałaby choćby rozdział niesłodzonym ciastom. Wydaje się, że należy więc zacząć od podstaw i przedstawić wypiek w swojej dziedzinie legendarny. Chciałbym przedstawić tak zwany alzacki placek cebulowy. O ile Francja obfituje w różnego rodzaju wypieki na bazie ciasta kruchego, półkruchego i francuskiego, to swobodnie można uznać, że Alzacja jest nie tylko francuską, ale i światową stolicą tego rodzaju ciast. Do niedawna uważano, że prawdziwa alzacka gospodyni potrafi upiec czterdzieści najwykwintniejszych ciast i wyczarować z nich czterysta różnych potraw. Nie może więc chyba dziwić taki właśnie wybór prezentowanego przepisu.

Smacznego

Maciek Rożalski

Czy ta strona może się przydać komuś z Twoich znajomych? Poleć ją: