Chłodniki - pożywne zupy dla ochłody
Jest coraz cieplej - jeszcze chwila, a nadejdą upały. Wzrost temperatur zazwyczaj wiąże się nie tylko z większą ilością czasu spędzanego na świeżym powietrzu, ale i ze spadkiem apetytu - jeśli już będziemy chcieli coś zjeść, to najlepiej coś lekkiego, nie podanego gorąco. Doskonale sprawdzą się sałatki czy zimne mięsa, ale prawdziwym hitem są zimne zupy, czyli chłodniki.
Jej podstawa to jogurt, kefir lub maślanka. Do tego wystarczy dodać świeże sezonowe warzywa oraz zioła - i orzeźwiająca zupa gotowa. Ponieważ chłodników się nie gotuje, warzywa nie tracą cennych witamin i składników mineralnych. Dlatego warto na stałe umieścić je w wiosenno-letnim jadłospisie dla całej rodziny.
Chłodnik błyskawiczny
Składniki (na 4 porcje):
reklama
- 1 litr kefiru lub maślanki
- 1 duży pomidor
- 2 gruntowe ogórki
- 3-4 rzodkiewki
- 1 rozgnieciony ząbek czosnku
- po kilka gałązek koperku i szczypiorku
- 4 łyżki koncentratu barszczu
- 3 jajka ugotowane na twardo
- sól, pieprz, maggi
Do garnka wlać kefir, koncentrat barszczu, czosnek i maggi. Wymieszać metalową rózgą do ubijania.
Pomidora i ogórki obrać, pokroić w kostkę, rzodkiewki w półplasterki, koper i szczypiorek drobno posiekać. Wszystko wrzucić do garnka, wymieszać z kefirem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Schłodzić w lodówce.
Przed podaniem każdą porcję udekorować pokrojonymi w ósemki jajkami.
Chłodnik jogurtowy z orzechami
Składniki (na 4 porcje)
- 750 ml jogurtu naturalnego
- 350 ml kefiru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 ogórki sałatkowe
- 2 cebule dymki ze szczypiorkiem
- koperek
- 2-3 łyżki orzechów włoskich
- sól i pieprz
reklama
Jogurt, kefir i sok z cytryny wymieszać. Przykryć i wstawić na godzinę do lodówki.
Ogórki obrać, pokroić w plasterki, dymki w krążki wraz ze szczypiorkiem. Koperek i orzechy posiekać.
Wszystkie składniki oprócz orzechów dodać do jogurtu z kefirem, wymieszać, doprawić do smaku. Po rozlaniu chłodnika do talerzy, posypać siekanymi orzechami.
Edyta Rosner
www.przystole.blox.pl