Poranna podróż kulinarna
Dzień Mamy? Co zrobić? Jak ma wyglądać? Nie mam pojęcia. Inwencję pozostawiam w Waszych rękach. Osobiście uważam, że dzień warto zacząć od śniadania. Mówicie, że to banalne? Być może, ale pomyślcie - zabierzcie Mamę w podróż kulinarną...
Przystanek pierwszy - Dania
Z Danii pochodzi H.C. Andersen, klocki LEGO, a na zamku Kromborg rozgrywa się akcja Hamleta Szekspira. Tak więc wprowadzając nastrój, śniadanie podajcie w pokoju dziecięcym, a wwieźcie je na rowerze- ulubionym pojeździe Duńczyków. Co podać? Wielowarstwowe kanapki zwane „smorrebrod”.
Kanapka z wędzonym łososiem:
kromka chleba trochę masła, świeżo zmielony pieprz,plaster w wędzonego łososia,cząstka cytryny,
Chleb posmaruj masłem, połóż plaster łososia, pokrop z sokiem z cytryny i posyp pieprzem. Podawaj na talerzu z plasterkami cytryny.
Kanapka z ementalerem
reklama
kromka chleba żytniego, masło. 2 plasterki sera Ementaler, 2 plasterki ogórka, marynowanego, 1 liść sałaty zwykłej lub lodowej, 1 marynowana cebulka, 1 pomidorek koktajlowy pokrojony w ćwiartki
Połóż sałatę na chlebie. Rozłóż pomidorka i ogórka na rogach chleba. Pośrodku połóż kawałki sera. Posyp cebulka pokrojona w plastry.
Kanapka z parówką
chleb żytni, parówka z drobiu, ogórek małosolny, koperek
Na chlebie połóż pokrojoną w plastry parówkę, środek przyozdób plasterkami ogórka, posypanymi koperkiem.
Przystanek drugi - Anglia
Mam wrażenie, że prawdziwe angielskie śniadanie mogłoby zabić niejedną osobę, nieprzyzwyczajoną do obfitych, wielodaniowych, ciężkostrawnych śniadań. Dlatego zaproponujemy wersję soft.
Rozpoczynamy od połówki grejpfruta z cukrem lub sałatki owocowej. Pomijamy owsiankę. Serwujemy zaś jajka na szynce lub bekonie. Jeśli jednak mama posiada niepohamowany apetyt dodajemy parówki, fasolkę w sosie pomidorowym, filety śledziowe, pomidory i pieczarki z rusztu. Na zakończenie raczymy mamę tostami z dżemem z pomarańczy, filiżanką kawy lub herbaty. Jeśli mama skusi się na wszystkie dania warto zawczasu przygotować jakieś środki na trawienie.
Z tej bogatej ofert śniadaniowej proponuję wybrać jajka na szynce i na tym poprzestać.
2 plasterki szynki z tłuszczykiem
1 -2 jaja
łyżeczka masła
chleb pszenny
Na patelni kładziemy trochę masła i szynkę pokrojoną w cienkie plasterki. Podsmażamy ją intensywnie, a kiedy stanie się chrupka wbijamy jajko i dalej smażymy. Serwujemy z grzankami z białego pieczywa przypiekanymi na maśle.
Przystanek trzeci - Francja
reklama
Bagietki, wino. Nic z tego. Zjemy po prostu francuskie śniadanie. W tym celu należy nabyć croissanty. W miseczce wyłożyć odrobinę domowych konfitur. Podać masło i kawę. Włączyć płytę z muzyką francuską. Jeśli mama wyglądałaby na wygłodniałą można zaserwować kakao. Po śniadaniu zaś zaproponować szampana i truskawki.
Przepis na croissant. Znaleźć dobrą piekarnię. Popędzić rano. Zakupić.
Przystanek czwarty - Włochy
O dziwio Ci wielbiciele pizz i wszelkiego rodzaju past, śniadania jedzą skromniutkie. My sięgniemy po oliwę, mozarellę, pomidory i czosnek. Podamy caprese i bruschettę.
2 dojrzałe pomidory
kawałek mozzarelli
świeża bazylia
2 łyżki oliwy extra vergine
1 łyżka octu balsamicznego
Pomidory i mozzarellę kroimy w plastry i układamy na talerzu tak żeby nachodziły na siebie. Całość polewamy oliwą i octem. Posypujemy pachnąca bazylią. Podajemy z bruschettą.
2 kromki pieczywa pszennego,
1 zmiażdżony ząbek czosnku,
2 łyżki oliwy
sól, pieprz
kromki opiec z obu stron. Gorące natrzeć czosnkiem, pokropić oliwą. Posypać solą i pieprzem.
Przystanek piąty - Grecja
Oczywiście również w Grecji śniadanie jest najmniej ważnym posiłkiem, ale my sięgniemy po ichniejsze specjały i zrobimy sałatkę Horatiki.
reklama
2 pomidory
1 ogórek
1/2 cebuli
1 papryka
garść czarnych oliwek
ser feta
oliwa
1 łyżka octu winnego
sól, pieprz, oregano
Pomidory, ogórek, cebulę i paprykę pokroić w cząstki. Włożyć do miski. Przyprawić, wymieszać, dodać pokrojoną fetę. zalać oliwą z octem i schłodzić.
Ja już wysiadam, a właściwie wracam do Włoch, życząc Wam smacznego.
aniaslu