Zupy - przepisy internautów
Każda z nas ma w głowie wiele przepisów na zupy - proste, wykwintne czy niebanalne.
Przedstawiamy Wam wariacje internautek na temat zupy dyniowej, meksykańskiej i porowej. Smacznej lektury!
Zupa krem z dyni
wersja 1
Dynię kroimy w kosteczkę, gotujemy w niewielkiej ilości wody, żeby się jak najbardziej rozgotowała. Dolewamy trochę tłustego mleka, nie za dużo. Solimy, dodajemy szczyptę cukru waniliowego, wsypujemy płatki migdałowe. Można też dać trochę słodkiej papryki.
reklama
I koniec. Podaje się z zacierkami albo małymi kluseczkami.
Ja to uwielbiam, ale to bardzo specyficzna, słodkawa zupa, taka trochę dziecinna i nie każdemu podchodzi. Ale zachęcam do spróbowania.
wersja 2
Zaczynamy jak wyżej, tylko gotujemy na wywarze mięsnym lub dowolnej (byle nie grzybowej) kostce rosołowej, razem z dynią gotujemy kawałki marchewki, ziemniaka, trochę cebulki, selera. Solimy, pieprzymy, paprykujemy, można dodać też jakieś suszone zioła, co wam kulinarna wyobrażnia podsunie. I wszystko razem miksujemy. Można dodać też rozpuszczony w wywarze serek topiony, ale niekoniecznie. Dobre z grzankami albo zacierkami.
autorka: Margot
Zupa meksykańska
reklama
bardzo łatwa w przygotowaniu tylko długo się gotuje
składniki:
1/2 kg miesa mielonego
2 duże cebule
1 przecier pomidorowy( ja daje wsłoiczku małym )
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka białej fasoli
1 puszka kukurydzy
3 ząbki czosnku
2 duże łyżki majeranku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
2 łyżki oliwy, wegeta,pieprz,sół,maga
wykonanie:
Mięso oraz cebule pokrojoną w kostkę podsmażyć na oliwie w garnku. Zagotować 1l wody włożyć kostkę rosołową, mięso podsmażone z cebulą i gotować przez 30min. Następnie dodać fasole i kukurydze odsączone i dodać tyle wody aby wszystko było przykryte i gotować 20min. Przyprawić ziołami, przecierem,solą,pieprzem,wegeta, magi i dać roztarty czosnek i jeszcze gotować przez 30 min mieszając aby się nie przypaliło.
autorka: mrówa1
reklama
Zupa z pora
gotujemy wywar rosołowy, koło 7 dorodnych porów drobno kroimy(bez liści) i obsmażamy na maśle ,nie przejmujcie sie objętością na pewno się skurczą, do wywaru dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę i obsmażone pory, kiedy ziemniaki będą miękkie całość zarzucamy koncentratem pomidorowym i śmietaną. Rozlewamy na talerze i dosypujemy starty żółty ser np. parmezan.
autorka:agask