Trójkolorowy ryż z tuńczykiem, ananasem i czarnymi oliwkami
Ostatnie zmiany: 28 czerwca 2019
Ostatnio do serca (hmm...w sumie do żołądka) przypadł nam trójkolorowy ryż. Mieszanka białego, czarnego i czerwonego ryżu z orzechowym posmakiem sama w sobie jest pyszna.
Ja jednak poszłam krok dalej i do ryżu powędrowała:
- odrobina mieszanki sałat,
- tuńczyk,
- ananas,
- czarne oliwki,
- podsuszane pomidory,
- zielona cebulka,
- ogórek
- feta
- dodatkowo wszystko zostało lekko posolone,
- polane pyszną, lekko gorzką, zieloną oliwą;
- do tego wcisnęłam sporo cytryny,
- dodałam chilli
- i na 30 dkg ryżu 1 płaską łyżkę majonezu (bez majonezu też jest ok);
- całość posypałam oregano.
reklama
Niestety zdjęcie nie oddaje urody tego dania - musiałam robić je w pospiechu, ponieważ H. usiłowała mi wyrwać talerz i pochłonąć jego zawartość.
Najprzyjemniejsze, że przez to, że ryż jest jędrny nawet po kilku godzinach, sałatka nie wygląda, jak "paciajda". Chociaż, kiedy patrzę na fotę... Ale to wina zdjęcia:).