Lunchbox Kury Madzi
Kura Madzia – romantyczna i troskliwa entuzjastka ziarenek w trawie stała się inspiracją dzisiejszego lunchboxa, który wypełniony jest kolorową sałatką makaronową z koperkiem i nasionami słonecznika. W pudełeczku znalazły się również owoce sezonowe, szpinakowe nachosy oraz lekki powiew egzotyki – słodkie daktyle.
a) makaron pełnoziarnisty z warzywami, serem, koperkiem i słonecznikiem
b) maliny i borówki
c) nachosy szpinakowe
d) nerkowce
e) pomidorki koktajlowe
f) daktyle
reklama
Sałatka makaronowa
- 3 garście makaronu świderki (pełnoziarnisty)
- 2 ogórki małosolne
- 3 rzodkiewki
- ⅓ strąka czerwonej papryki
- mała puszka kukurydzy
- kawałek pora
- ½ laski selera naciowego
- kawałek żółtego sera
- 3 łyżki drobnego groszku konserwowego
- koperek
- ziarna słonecznika
- rukola
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- łyżka majonezu
- sól, pieprz
- ząbek czosnku
reklama
Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu lub wykorzystaj pozostały np. z obiadu. Warzywa i ser pokrój w drobną kostkę, kukurydzę i groszek odsącz. Przygotowane składniki dodaj do makaronu.
Jogurt wymieszaj z majonezem, wciśnij ząbek czosnku, przypraw solą i pieprzem dodaj do sałatki. Koperek posiekaj i dodaj do całości.
Wszystko dobrze wymieszaj. Sprawdź smak, dopraw solą i pieprzem.
Słonecznik podpraż na suchej patelni. Na dnie lunchboxa ułóż garść listków rukoli, nałóż na nią przygotowaną sałatkę i posyp ziarnami słonecznika.
TIP: Do przygotowania sałatki możesz użyć makaronu bezglutenowego np. kukurydzianego lub makaronu z groszku albo soczewicy. Składniki możesz modyfikować wedle uznania. Zamiast ogórka małosolnego możesz dać surowego lub wzbogacić smak pokrojonymi suszonymi pomidorami