Lunchbox Kury Madzi

Lunchbox Kury Madzi

Kura Madzia – romantyczna i troskliwa entuzjastka ziarenek w trawie stała się inspiracją dzisiejszego lunchboxa, który wypełniony jest kolorową sałatką makaronową z koperkiem i nasionami słonecznika. W pudełeczku znalazły się również owoce sezonowe, szpinakowe nachosy oraz lekki powiew egzotyki – słodkie daktyle.

a) makaron pełnoziarnisty z warzywami, serem, koperkiem i słonecznikiem

b) maliny i borówki

c) nachosy szpinakowe

d) nerkowce

e) pomidorki koktajlowe

f) daktyle

reklama

Sałatka makaronowa

  • 3 garście makaronu świderki (pełnoziarnisty)
  • 2 ogórki małosolne
  • 3 rzodkiewki
  • ⅓ strąka czerwonej papryki
  • mała puszka kukurydzy
  • kawałek pora
  • ½ laski selera naciowego
  • kawałek żółtego sera
  • 3 łyżki drobnego groszku konserwowego
  • koperek
  • ziarna słonecznika
  • rukola
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  •  łyżka majonezu
  • sól, pieprz
  • ząbek czosnku

reklama

Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu lub wykorzystaj pozostały np. z obiadu. Warzywa i ser pokrój w drobną kostkę, kukurydzę i groszek odsącz. Przygotowane składniki dodaj do makaronu.

Jogurt wymieszaj z majonezem, wciśnij ząbek czosnku, przypraw solą i pieprzem dodaj do sałatki. Koperek posiekaj i dodaj do całości.

Wszystko dobrze wymieszaj. Sprawdź smak, dopraw solą i pieprzem.

Słonecznik podpraż na suchej patelni. Na dnie lunchboxa ułóż garść listków rukoli, nałóż na nią przygotowaną sałatkę i posyp ziarnami słonecznika.

TIP: Do przygotowania sałatki możesz użyć makaronu bezglutenowego np. kukurydzianego lub makaronu z groszku albo soczewicy. Składniki możesz modyfikować wedle uznania. Zamiast ogórka małosolnego możesz dać surowego lub wzbogacić smak pokrojonymi suszonymi pomidorami

Czy ta strona może się przydać komuś z Twoich znajomych? Poleć ją: