Kokosowe muffinki z cukinią z lunchboxa gąski Zosi
Gąska Zosia – mistrzyni zdrowej kuchni i gaduła zarazem – zachęca Cię dzisiaj do zdrowego odżywiania świeżymi i przede wszystkim zielonymi produktami.
W lunchboxie kanapka z twarożkiem, zieleniną i rzodkiewką. Do tego oczywiście warzywa: papryka i pomidorki koktajlowe. Na deser delikatnie słodka kokosowa muffinka z…cukinią, tak zgadza się oraz równie zielone co cukinia, pistacje i gruszka.
a) kanapka z twarożkiem i rzodkiewką
b) paski papryki/pomidorki koktajlowe
c) kokosowa muffinka z cukinią
d) gruszka
e) pistacje.
TWARÓG Z ZIELENINĄ
- kostka twarogu półtłustego
- 1-2 łyżki jogurtu
- 2 rzodkiewki
- szczypiorek
- rzeżucha
- kiełki
- pieprz, sól
Twaróg rozgnieć widelcem, umyte rzodkiewki zetrzyj na tarce na dużych oczkach, zieleninę posiekaj drobno. Wszystko wymieszaj z dodatkiem jogurtu i przypraw. Posmaruj pieczywo. Zagryzaj warzywami.
TIP: Grasz w zielone? Do kanapki dodaj listki szpinaku baby, sałaty lub rukoli.
KOKOSOWE MUFFINKI Z CUKINIĄ
- 1,5 szkl mąki pszennej pełnoziarnistej
- 0,5 szkl wiórków kokosowych
- 1 szkl cukinii startej na grubych oczkach
- 0,5 szkl mleka kokosowego
- 0,5 szkl wody
- 1 jajko
- 0,5 szkl cukru trzcinowego/ksylitolu
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 5 łyżek oleju rzepakowego
Suche składniki wymieszaj: mąka, wiórki, cukier, soda. Cukinię ze skórką zetrzyj na tarce. Dodaj do suchych oraz mleko, wodę, jajko i olej. Wymieszaj dokładnie, masa ma być gęsta. Nakładaj do foremek na muffinki. Piecz w piekarniku w temp 180 st ok. 30 minut (do suchego patyczka).