reklama
reklama
Mini pizza
Któż z nas nie lubi pizzy? To bardzo wdzięczne danie – można je dowolnie komponować, używając ulubionych składników.
Jest też bardzo proste w wykonaniu – szczególnie w poniższej wersji.
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- niepełna szklanka ciepłej wody
- 20 g świeżych drożdży (1/5 kostki)
- 3 łyżki oliwy z oliwek/oleju
- szczypta cukru
- szczypta soli
- oregano, bazylia suszona
- Pomidory w puszce lub sos pomidorowy
- Salami
- Cebula
- Oliwki
- Mozarella
- lub inne składniki – według uznania
Sposób przygotowania:
Do miski wsyp mąkę, sól, oregano i bazylię (jeśli lubicie).
Do wody wrzuć drożdże i cukier – wymieszaj, odstaw na chwilę.
Do mąki wlej wodę z drożdżami i olej. Całość wymieszaj (dasz radę zrobić to łyżką!). Nie musisz wyrabiać. Odstaw na około 20 minut. Kiedy ciasto nieco urośnie, podziel je na kilka części (4 lub więcej, ale może być też jedna duża – zależy, ile sztuk pizzy chcesz). Rozłóż ciasto na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, rozciągając placki dłońmi wysmarowanymi olejem.
Każdy placek nakłuj widelcem, posmaruj doprawionym sosem pomidorowym lub pomidorami z puszki (sól, pieprz, czosnek, oregano, bazylia). Rozłóż salami, mozarellę, oliwki, cebulę lub inne składniki – takie, jakie lubicie.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piecz 10-15 minut.
Sprawdź inne nasze przepisy:
Kolacje