reklama
reklama
Spaghetti bolognese - wersja dla dzieci
I dzieciaki, i rodzice uwielbiają spaghetti.
Dzieci – bo jest smaczne, kusi wyglądem, a jedzenie go jest szalenie zabawne (ileż radości daje ten smaczny makaron, który zdaje się nie mieć końca!). Rodzice – bo jest to danie pożywne i bardzo proste w przygotowaniu (no i chętnie zjadane przez dzieci).
Składniki:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 400g mielonego mięsa
- marchewka
- cebula
- czerwona papryka
- 700g sosu pomidorowego
- starty ser (ok. 10 dag)
- makaron spaghetti (paczka)
Sposób przygotowania:
Ugotuj makaron – zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
W dużym rondlu rozgrzej olej, wrzuć mięso, dodaj rozdrobniony czosnek, smaż przez 5 minut – aż mięso zbrązowieje. Dodaj marchew, cebulę i paprykę – pokrojone w drobną kostkę. Wymieszaj, gotuj przez 3 minuty.
Dodaj sos pomidorowy – całość zagotuj. Zmniejsz ogień, przykryj garnek i gotuj przez 20 minut (do miękkości warzyw). Dopraw do smaku – solą, pieprzem, bazylią i oregano.
Na talerz wyłóż porcję makaronu, polej ją sosem, posyp startym serem. Możesz ozdobić listkami bazylii. Smacznego!
Sprawdź inne nasze przepisy:
Kolacje