reklama
reklama
Tarta ze szpinakiem
Nie każdy lubi lubi szpinak, jednak w tym zestawieniu ma on duże szanse na akceptację i... sympatię.
Ta tarta jest pyszna, dlatego znika tak szybko, jak szybko się ją robi.
Składniki:
- szklanka mąki
- pół kostki masła (100 g)
- jajko
- sól
- łyżka wody
- paczka szpinaku mrożonego (lub pęczek świeżego)
- cebula
- czosnek
- 100 g śmietany
- 15 dag żółtego sera(lub pół opakowania fety)
- jajko
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Ciasto. Do mąki wrzuć pokrojone na małe kawałki masło, wgnieć je w mąkę. Dodaj sól, jajko, łyżkę wody (jeśli trzeba, dodaj nieco więcej). Zrób to dość szybko.
Ciastem wylep wysmarowaną tłuszczem formę (pamiętaj, by zrobić wyższe brzegi) i włóż ją do lodówki (możesz też zawinąć kulę ciasta w folię, włożyć do lodówki, dopiero potem ciasto rozwałkować i przełożyć do formy).
Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki, nakłuj w kilku miejscach widelcem i wstaw do piekarnika (180 stopni) na 10-15 minut, aż się zarumieni. Możesz przykryć ciasto papierem i docisnąć fasolą, by nie urosło.
Farsz. Na patelni zrumień cebulę, dodaj czosnek i szpinak (najlepiej lekko już rozmrożony). Poduś całość przez chwilę, żeby odparowała woda. Dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową.
Wymieszaj starty ser (lub pokruszoną fetę), jajko, śmietanę, dodaj do szpinaku. Tak powstałą masą zalej podpieczoną tartę. Wstaw ją do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na około 20 minut. Smacznego!
Sprawdź inne nasze przepisy:
Kolacje