reklama
reklama
Risotto ze szpinakiem
Piękne, smaczne, w optymistycznym kolorze - risotto szpinakowe.
Świetne dla wszystkich fanów risotto i doskonałe żeby zachęcić dziecko do jedzenia tego zdrowego, acz niekoniecznie lubianego przez dzieciaki warzywa.
Składniki dla 4 osób:
35 dkg. ryżu do risotto
40 dkg. świeżego szpinaku,
1/2 cebuli, drobno posiekanej
2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
1/2 szklanki białego wina
1 l wody, Sól do smaku
3 dkg. masła
5 dkg. tartych serów, np: parmezanu i pecorino
Pieprz
Wykonanie
Na początku wymyj szpinak i blanszuj go przez 2 min. we wrzątku.
Kiedy szpinak ostygnie, umieścić go w elektrycznym mikserze i wymieszaj. Odstaw.
Drobno posiekaj cebulę i smaż na oliwie z oliwek, aż stanie się przejrzysta i miękka. Dodaj ryż, wymieszaj i smaż przez 1 lub 2 minuty, aż ryż stanie się przezroczysty.
Wlej białe wino i pozwól żeby alkohol wyparował. Następnie dodać wodę tak żeby przykryła ryż i zmniejsz ogień.
Gotuj ryż według przepisu, mieszając od czasu do czasu ryż i w razie potrzeb uzupełniaj wodę. dodanie magazynowych po trochu, aż ryż jest ugotowany.
5 minut przed tym, aż risotto będzie gotowe, dodaj rozdrobniony szpinak, wymieszaj z ryżem i gotuj dalej.
Kiedy ryż jest gotowy, wyłącz palnik, dodaj masło i sery. Mieszaj tak długo, aż stanie się kremowe. Doprawić go solą, tak , jak lubisz. Podawaj posypany świeżym pieprzem i dodatkową miseczką z serem.
Sprawdź inne nasze przepisy:
Kolacje