Makaron z bazyliowym pesto
Ostatnie zmiany: 17 stycznia 2021
Oryginalnie pesto z bazylii powinno się robić w moździerzu, w którym rozciera się wszystkie składniki.
Jeżeli nie masz czasu albo moździerza- wykorzystaj blender. Pamiętaj tylko żeby nie "zmasakrować" składników:-)
Składniki
- 25g liści świeżej bazylii
- ¼ szklanki oliwy extra virgin
- 3 łyżki sera parmezan
- 1 łyżka owczego sera pecorino
- 1 ząbek czosnku
- ½ łyżka orzeszków piniowych
- 1 szczypta soli
- 450g makaronu
reklama
Przygotowanie
W blenderze umieść bazylię, sól i czosnek. Miksuj przez kilka sekund.
Dodaj orzeszki i włącz blender znów na chwileczkę. Następnie dodaj parmezan, pecorino, a na koniec wlej oliwę i wymieszaj przez 5 sekund.
W międzyczasie ugotuj makaron, odcedź go, wymieszaj z pesto i możesz nakładać na talerze. Do stołu możesz podać trochę listków bazylii i dodatkowo ser.