Ostatnie zmiany: 28 czerwca 2019
reklama
reklama
Gofry
Wiadomo, że najlepsze na świecie gofry serwowane są w sezonie letnim w Mikołajkach,
niemniej te wykonane według poniższego przepisu są w stanie godnie je zastąpić – i to w warunkach domowych, przez cały rok. Przepis jest banalnie prosty. Aby zachwycić dzieci, potrzebujesz kilku składników, no i gofrownicy.
Składniki:
- Szklanka mąki
- Szklanka mleka
- Jajko
- Łyżeczka proszku do pieczenia
- Łyżeczka cukru
- Szczypta soli
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki mieszasz (najlepiej sprawdza się robot kuchenny lub trzepaczka ośmioramienna). Ciasto jest gęste - i takie ma być.
Wylewaj je do nagrzanej, wysmarowanej tłuszczem gofrownicy. Piecz na złoto. Podawaj ciepłe, posypane cukrem pudrem, bitą śmietaną, musem owocowym czy dżemem. Smacznego!
Sprawdź inne nasze przepisy: