reklama
reklama
Tęczowy deser
Prosty deser, który cieszy i podniebienie, i oko. Zwłaszcza dzieciaki będą szczęśliwe.
Do jego przygotowania wystarczą galaretki, bita śmietana i… trochę czasu.
Składniki:
- 3 galaretki w różnych kolorach (żółty, czerwony, zielony)
- bita śmietana (ok.400 ml kremówki lub 2 bite śmietany w proszku ubite z mlekiem)
Sposób przygotowania: Przyrządź galaretki, rozpuszczając je w 3/4 wody podanej na opakowaniu. Odstaw do ostygnięcia.
Ubij śmietanę.
Każdą galaretkę podziel na pół – rozlej do dwóch naczyń. Do jednej części dodaj ubitą śmietanę, około 1/3 szklanki (wymieszaj), drugą część zostaw czystą.
Do wysokich szklanek lub pucharków wlewaj warstwami: galaretkę ze śmietaną, galaretkę czystą. I tak kolejno każdy kolor. Pamiętaj, by niższa warstwa była zastygnięta – inaczej kolory się wymieszają.
Na wierzch deseru ułóż resztę bitej śmietany. Smacznego!
Sprawdź inne nasze przepisy: