reklama
reklama
Tarta z kremem mascarpone i owocami
Tartę możesz podawać na wiele sposobów, zarówno w wersji wytrawnej, jako danie obiadowe, jak i na słodko, jako pyszny deser.
W wydaniu deserowym tarta lubi karmel, owoce, bitą śmietaną i kremy (także idąc nieco na skróty). Jednak najpyszniejszym, a i najpiękniejszym wariantem jest tarta z kremem mascarpone, na którym spoczywają soczyste owoce, posypane cukrem pudrem... Mniam!
Składniki:
- szklanka mąki
- pół kostki masła (100 g)
- jajko
- szczypta soli
- cukier (łyżeczka)
- łyżka wody
Krem:
- 100 g serka mascarpone
- 100 g śmietanki 30%-36%
- 2 łyżki cukru pudru
- kilka kropli ekstraktu z wanilii
- 2 szklanki owoców: malin, truskawek czy borówek
Sposób przygotowania:
Ciasto. Do mąki wrzuć pokrojone na małe kawałki masło, wgnieć je w mąkę. Dodaj cukier, sól, jajko, łyżkę wody (jeśli trzeba, dodaj nieco więcej). Zrób to dość szybko.
Ciastem wylep wysmarowaną tłuszczem formę (pamiętaj, by zrobić wyższe brzegi) i włóż ją do lodówki (możesz też zawinąć kulę ciasta w folię, włożyć do lodówki, dopiero potem ciasto rozwałkować i przełożyć do formy).
Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki, nakłuj w kilku miejscach widelcem i wstaw do piekarnika (180 stopni stopni) na 25 minut. Aby ciasto nie wyrosło, możesz przykryć je papierem i obciążyć fasolą (wtedy 15 minutach ją odkrywasz i kolejne 10 pieczesz bez papieru).
Nadzienie:
Ubij śmietanę na sztywno, dodaj ją do serka mascarpone, wymieszaj z cukrem i wanilią. Masę wyłóż na spód tarty. Przed podaniem połóż owoce, posyp cukrem pudrem. Smacznego!
Sprawdź inne nasze przepisy: